Ehl-i Kitaba, Yahudi ve Hristiyanlara sormak ne demek?

Tarih: 31.10.2018 - 11:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ehl-i Kitaba, Yahudi ve Hıristiyanlara sormak ne demektir, konuyla ilgili ayetler hangileridir, nasıl anlamak gerekir?
- Sorulması gereken nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu soru, Kur'an-ı Kerim'de zikredilen “ehl-i zikre sorun” emri ile ilgilidir.

Meallerini ve iki muteber tefsirden açıklamalarını vereceğimiz ayetlerde Allah Teâlâ, “İslam'dan önceki devirlerde de peygamberleri meleklerden değil, insanlar arasından seçerek (beşerden) gönderdiğini açıkladıktan sonra, buna itiraz edenlere hitaben doğru bilgi edinmek ve ikna olmak istiyorsanız zikir sahiplerine sorun.” buyuruyor.

“Senden önce de ancak kendilerine vahiy indirdiğimiz kimseleri (ricali) peygamber olarak gönderdik. Eğer bilmiyorsanız (kitaplar hakkında) bilgi sahibi olanlara sorun.” (Nahl, 16/43)

“Senden önce de ancak kendilerine vahyettiğimiz kimseleri peygamber olarak gönderdik; eğer bilmiyorsanız (kitaplar hakkında) bilgi sahibi olanlara sorun.” (Enbiya, 21/7)

“Kitaplar hakkında bilgi sahibi olanlar”, Tevrat veya İncil'i okuyup bilgi sahibi olan Yahudi ve Hristiyanlardır. Ayette ayrıca her konuyu uzmanına danışmanın gereğine işaret vardır.

Müfessir Kurtubî'nin açıklaması:

Zikir sahiplerinden maksat, bazılarına göre Ehl-i Kitab'dan iken Müslüman olmuş kimselerdir. İbn Abbas ve Mücahid'den rivayet edildiğine göre ise Müslüman olmamışlarsa bile Ehl-i Kitab'dır; çünkü onlar daha önceki peygamberlerin de insanlardan olduğunu itiraf ederler. Zikir ehlinden maksadın “Kuran sahipleri”, “ilim sahipleri” olduğu da söylenmiştir; bu manalar birbirine yakındır.

İmam Ebu Mansur Mâturîdî:

“Ehl-i zikirden maksat Ehl-i Kitab'ın onurlu kesimidir; çünkü bunlar kitaplarında mevcut olan ifade ve deliller konusunda yalan söylemeyi, hakikati gizlemeyi onurlarına yakıştırmazlar. Eğer maksat genel olarak Ehl-i Kitab ise bu takdirde mana şöyle olur: Onlara daha önceki peygamberlerin de insanlardan olduğunu sorun; çünkü onlar bunu bilirler.”

Bir başka örnek Tevrat'ta ve İncil'de Peygamberimiz (asm)'in geleceğinin müjdelenmiş olduğudur. Bu konu da Ehl-i Kitab'ın insaflılarına sorulmuş, kitaplarından araştırılmış, önemli itiraflar elde edilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun