Dünyadan ve içindekilerden daha kıymetli olan ameller nelerdir?

Tarih: 05.06.2020 - 10:42 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Dünyadan ve içindekilerden daha kıymetli ameller var. Bu ameller toplam kaç tanedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Konuyla ilgili bazı hadisler şöyledir:

“Allah’ın, birini senin vasıtanla hidayete erdirmesi, senin için Güneş'in üzerine doğup battığı her şeyden daha hayırlıdır.” (Camiü's-Sağir, 3/192; Mecmeu’z-zevaid, h.no: 9787)

"Sabah namazının iki rekat sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır." (Müslim, Müsâfirîn 96)

"Sabah namazının iki rekat sünneti, bana bütün dünyadan daha değerlidir." (Müslim, Müsâfirîn 97)

"Allah yolunda yapılan bir sabah ve akşam yürüyüşü, hiç şüphesiz dünyadan ve dünya varlıklarından daha hayırlıdır." (Buhârî, Cihâd 5, Rikâk 2; Müslim, İmâre 112-115)

"Allah yolunda bir gün hudut nöbeti tutmak, dünyadan ve dünya üzerindeki şeylerden daha hayırlıdır. Sizden birinizin kamçısının cennetteki yeri, dünyadan ve dünya üzerindeki şeylerden daha hayırlıdır. Kulun Allah Teala'nın yolunda akşamleyin veya sabah erken vakitteki yürüyüşü de dünyadan ve dünya üzerindeki şeylerden daha hayırlıdır." (Buhârî, Cihâd 6, 73, Bed'ü'l-halk 8, Rikâk 2; Müslim, İmâre 113-114)

“Benim, سُبْحَانَ اللهِ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ، وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ، وَاللَّهُ أَكْبَرُ، أَحَبُّ إِلَيَّ ممَّا طَلَعَتْ عليه الشَّمْسُ  "Allah'ı tenzih ederim, hamd Allah'a mahsustur ve Allah'tan başka ilâh yoktur. Allah her şeyden büyüktür." demem, benim için üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha makbuldür.” (Müslim, Zikir, 32)

“Kim bir gecede on ayet okursa, ona bir kıntar sevap yazılır. Bu kıntar, dünyadan ve içindekilerden daha hayırlıdır..” (Taberani, Kebir, 2/50-51)

Peygamber Efendimiz (asm) bu hadisleriyle bize bir gerçeği öğretmiş olmaktadır. O da ahiretteki en kısa zamanın ve en küçük mekanın bile dünyadaki en uzun zaman ve en geniş mekandan daha hayırlı ve daha faziletli olduğudur.

Dikkat edilmesi gereken, değer ölçüsü belirtilerek teşvik edilen tüm bu amellerin, ancak dünya hayatında yapılabileceğidir. Zira insanın sorumluluk alanı dünya hayatı ile sınırlıdır.

O halde bir kimsenin ilahî emirler doğrultusunda işleyeceği her fiil, onu Yüce Allah’a yaklaştırmaya ve sonsuz aleme bağlamaya bir araç niteliğinde olacağından, insan bunu yapmakla Yüce Allah’ın evreni yaratmaktaki gayesini gerçekleştirmiş olacaktır.

Demek ki, dünya hayatında işlenen her amelin ahireti gaye edinerek ve o düşünceyle yapılması gerekmektedir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Dünya sevgisi hakkında farklı değerlendirmeler yapılıyor. Bazıları ...
"Dünya için ahireti, ahiret için dünyayı terk eden sizin hayırlınız ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun