Dört mezhepten başka fıkhi mezheplere uymak caiz mi?
Şu an mevcut dört mezhepten farklı olarak günümüze kısmen ulaşan (zahiriler gibi) bazı fıkhi ekol ve görüşlere kısmen yahut tamamen tabi olan kimseler hadiste geçen "cemaatten ayrılmış" kimselerden mi olurlar. Yoksa itikadi olmayan meselelerde bu tip görüş farklılıklarını zenginlik mi saymalıyız? Yani aslında 4 fıkıh mezhebinden birinde bulunmakta icma var mı?
Değerli kardeşimiz,
Mezheb, bir müçtehidin içtihadı demektir.
Alim olmayan Müslümanlar, müçtehit olduğu kabul edilmiş bir alimin fetvalarına tabi olabilirler; yeter ki, bu içtihat/mezheb sahibi tarafından veya başka alimlerin kitaplarında nakledilmiş olsun.
Fıkıh mezhepleri, bilinen dört mezhepten ibaret değildir.
Kişi tabi olduğu bir mezhebin bir görüşünü uyguladığı zaman sıkıntı yaşayacak ve zorluk çekecekse, o sıkıntı ve zorluğu aşmak için, başka bir fıkıh mezhebinin hükmünü taklit edebilir, bunda mahzur yoktur. Zira mezhepler arasında ihtilaf olan konularda, belli bir mezhebe bağlı kalmak zorunlu olmayıp, mazerete binaen başka bir mezhebin görüşü ile de amel edilebilir. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, I, 177)
Ancak unutmamak gerekir ki, başka mezhep veya mezheplerin hükümlerini taklit ederken, bir ihtiyaç olmaksızın, keyfi olarak diğer mezheplerin sadece kolay hükümlerini almak ve mezheplerin görüşlerini sonuçta hiçbir fıkıh mezhebine uygun olmayacak bir biçimde birleştirmek samimi kulluk duygusuyla bağdaşmayacağı için uygun görülmemiştir.
Bununla beraber dört mezhep dışındaki tam sistemleşememiş Zahiriye mezhebi, İmam Evzai, Taberi, Leys, Sevri gibi müçtehitlerin görüşlerini de tam tamına öğrenmeden taklid etmek doğru değildir. Onların görüşleri ile amel etmek gerektiğinde, bu konuda alanında uzman bir kişiye sorulmalı, bu görüşün var olup olmadığı, amel edilip edilemeyeceği öğrenilmelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Zahiri, Evzai, Taberi, Leys, Sevri… taklit etmek caiz mi?
- Hangi mezhebe uysam daha iyi olur, hangisi daha üstün?
- Mezhep değiştirmek caiz midir? Mezhep değiştirmek için ne yapmak gerekir?
- "Azimet- Ruhsat Meselesi" ne demektir, izah eder misiniz? Peygamber Efendimiz zamanında mezhepler yoktu, bunlar nereden çıktı?
- Neden mezheplerin kolay yanlarıyla amel etmiyoruz? Bir âlim bir hükmü bir şekilde, diğeri de başka bir şekilde anlamış ve ikisi de doğru diyoruz. O zaman ikisiyle de amel etmemize engel olan şey nedir? Coğrafi farklılıklar mı mesela?..
- Mezheb taklidi nasıl olur?
- Hanefi iken kazaya kalan namazlarımı Şafii iken nasıl kılmalıyım?
- Ehl-i sünnet mezhepler birleştirilemez mi?
- Başka mezhebe uymanın sakıncası var mıdır?
- Mezhep farklılıkları neden kaynaklanır, mezhep değiştirmek caiz midir?