Dinimiz siyasete ne oranda yer vermiştir; dindar bir insan siyasette yer alablir mi?
Değerli kardeşimiz,
Bu zamanda siyasetle dine ve millete hizmet edilebileceği bilinse ve böyle bir itikat içerisinde olabilsek, siyasete girmek elbette iyidir. Bir işin kendisinin haram olması ayrıdır, onu haram da kullanmak ayrıdır. Bilgisayar, televizyon gibi aletlerin kendisi birer alettir ve bunların haram olması söz konusu olamaz. Ancak siz insanlara İslamı anlatan bir kurumda çalışabilirsiniz ve bu aletleri de hayırda kullanırsınız. Ancak aynı aletleri insanları yoldan çıkaran bir kurumda kullanmak ise haramdır.
Bunun gibi siyaset bir alettir. Bu aletin kendisi değil nerede ve nasıl kullanıldığı önemlidir.
Siyasete girmenin bazı fayda ve mahsurları ile beraber bir kısım şartları vardır. Bunları sıralamaya çalışalım:
1. Dine ve millete hizmet gayesi, ön planda olmalıdır,
2. Her ne pahasına olursa olsun, yalana tenezzül edilmemelidir.
3. Bir cemaat namına çıkıp daha sonra kendi cemaati ile kötü olmamaya gayret etmek. Yani cemaat namına değil kendi namına bir fert olarak girilmelidir. Onu sevenler de ona taraftar olmalıdır. Yoksa “Madem bu cemaate veya tarikata mensubum, öyleyse herkes bana oy vermek zorundadır.” dese, o zaman tatsızlığa meydan verilecektir. Bu gibi şeylere tenezzül edilmemelidir.
4. Daima haklının yanında bulunulmalıdır.
5. Başka partiye mensup olan insanları, gıybet ve tenkit veya iftira etmemektir.
Bu ve İslam’ın emrettiği veya yasakladığı diğer hükümleri uygulayabileceğiniz bir ortam sağlandığı kanaatini taşıyorsanız siyasete girilmeli, millete ve vatana faydalı olunmalıdır. Bu dahi bir ibadettir. Fakat ubudiyetinizin ciddi aksamasına vesile olacak ve günahlara rahatlıkla girilebilecek bir ortamda hizmet edilmeye çalışılacaksa, bunun ciddi bir şekilde düşünülmeye ihtiyacı vardır.
Oy vermeye gelince;
Beş yıl boyunca idarecileri tenkit etme ihtiyacı duyan millete, idarecileri seçme ehliyeti verilmiştir. Halk bunları seçmek için sandık başına gider. Bunları seçerken en iyi olanları seçmeye çalışırız. Bizim niyetimiz, onların devletimize daha faydalı olduğudur. Yoksa “Bunlar, zararlı insanlardır.” diye seçsek mesul oluruz. Bundan sonraki iş, idarecilerin mesuliyetine kalmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sendika seçimlerinde aday olmak istiyorum, bu konuda dinimizin ölçüleri nelerdir?
- Seçimlerde oy kullanmanın hükmü nedir; nelere dikkat etmemiz gerekir?
- Dinimiz siyasette ne oranda yer vermiştir dindar bir insan siyasette yer alablir mi?
- Siyasi olaylardan ve eylemlerden uzak durmaya çalışanlar, kötü emeli olan insanların ekmeğine yağ sürmekle ve haksızlığa karşı bir tepki göstermemekle itham ediliyorlar. Bu insanlara nasıl bir cevap vermeliyiz?
- Siyasetten, şeytandan kaçar gibi kaçmak mı gerekir?
- Hz.Hüseyin ile akrabalarının kerbelada şehit olmalarının ve hilafetin Al-i Beyt'te devam etmemesinin hikmeti nedir? Mümin ile Müslüman arasındaki fark nedir?
- Network Marketing, Ağ Pazarlama gibi sistemler ve 2. nesil üyelerden kâr payı almak caiz mi?
- Faiz dinimize göre haramdır. Şu anki mevcut sistemde kâr-zarar ortaklığı sistemi faize girer mi?
- İstişarenin kuralları nelerdir? Bizim görüşümüzün alınmadığı ve sadece "bunları yapacaksın" denildiği zaman istişare yapılmış olunur mu?
- "...Hüküm vermek ancak Allah'a aittir..." (Yusuf, 12/40) ayetini nasıl anlamalıyız?
Yorumlar
ALLAH RAZI OLSUN SORANDAN DA CEVAP VERENDEN DE.