Dahilde cihad ile hariçte cihadın farkı var mı?
Değerli kardeşimiz,
Dışa karşı, gerekirse sıcak savaş yapılır, zulmüne engel olunur. Dahilde ise, müspet bir şekilde din tebliğ edilir, kötülüklere karşı mücadele edilir. Buna, emir bi'l-maruf nehiy ani'l-münker denilir. Yani iyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak. Şu ayet, ümmet içinde bunu yapacak bir topluluğun bulunmasını gerekli kılar:
"İçinizden, insanları hayra çağıracak iyiliği emredip kötülükten alıkoyacak bir topluluk bulunsun..." (Al-i İmran, 3/104)
Böyle bir topluluk, toplumun manevi asayiş muhafızları olacaktır. Nasıl ki, maddi asayiş için emniyet teşkilatı görev yapar; hastalıkların tedavisinde sağlık bakanlığı mensupları çalışır; onun gibi, ülkenin manevi asayişi ve manevi yaralarının tedavisi için böyle bir topluluk gayret gösterecektir.
Hz. Peygamber (asm), şu ifadeleriyle emir bi'l-maruf nehiy ani'l-münker'in önemini vurgular:
"Nefsim elimde olan Allah'a yemin ederim ki, ya iyiliği emreder ve kötülüğe engel olursunuz ya da Allah yakında umumi bir bela verir. O zaman dua edersiniz, fakat duanız kabul olmaz!" (Tirmizi, Fiten, 9)
İyiliği emir ve kötülükten nehyi kendine şiar edinen bir toplum; sağlam, dengeli, kuvvetli bir birlik meydana getirir, "fazilet toplumu" olur. Böyle bir toplumda, zararlı akımlar boy gösteremez, yangınlar seyredilmez, yavru yılanların birer kobra haline gelmesine göz yumulmaz. Kamu vicdanı, duyarlı olur...
İslam ülkesi içinde yapılacak dinî hizmetlerde;
- Dine meylettirmek,
- Dini yaşamalarına yardımcı olmak,
- İnsanlara dinî görevlerini hatırlatmak vardır ve olmalıdır.
- Dinde ihmali olan veya bilmediğinden dolayı dini tenkid edenlere “dinsiz” damgası basmak, fayda değil zarar verir. Onları dine karşı saldırgan hale getirir.
Dışa karşı da -sıcak savaş olsun veya olmasın- aynı yol ve yöntemle manevi cihad edilir ve edilmelidir.
Özetle, dışa karşı manevi cihad devam eder, ancak gerekirse sıcak savaş vardır, içte ise asla sıcak savaş olmaz, sadece manevi cihad yapılır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Emir bi’l-maruf nehiy ani'l-münker nedir, kimlere ve nasıl yapılmalıdır?
- İyiliği emretmeyen ve kötülüğü sakındırmayan, namaz kılsa bile cehenneme mi gider?
- Emir bi'l-maruf, nehiy ani'l-münker yapmadığı için helak olan kavim hangisidir?
- Bir yanlışlık gördüğümüzde düzeltmezsek günaha girer miyiz?
- Tebliğ, irşat, emri bilmaruf arasındaki fark nedir?
- Cinsel isteklerim fazla, bunu nasıl azaltabilirim, cinsel baskıdan nasıl kurtulurum?
- Dini bilmeyen ancak son derece önyargılı ve bu konuda cahil insanlarla iletişimimizde nasıl davranmalıyız? Bu insanlarla iletişimimizde ne yapmalıyız? Tartışmalı mıyız, susup onları kendi hallerine mi bırakmalıyız? Suskun kalmak günah mıdır?..
- EMR-İ Bİ`L-MA`RUF NEHY-İ ANİ`L-MÜNKER
- EMR-İ Bİ'L-MA'RUF NEHY-İ ANİ'L-MÜNKER
- İnsanlar topluca günah işlediklerinde salgın bir bela verilir, sözü hadis mi?