Cinler zeka ve mantık olarak insanlardan üstün müdür?
Değerli kardeşimiz,
Cinler, insanlardan daha zeki ve algılama kabiliyeti daha yüksek değildir.
Şeytanın isyan etmesinin sebebi, insanın üstünlüğünün kabul etmemesi ve ateş ile toprağı kıyas edip kendisinin ateşten ve insanların ise topraktan yaratıldığını, öyle ise kendisinin daha üstün olduğunu iddia edip Allah'ın emrine uymamış ve bunun neticesinde kaybedenlerden olmuştur.
“Şeytan beş şey yüzünden ebedi kaybedenlerden oldu:
1. Günahını kabul etmediği için,
2. Pişmanlık duymadığı için,
3. Kendini isyan ettiren nefs-i emmaresini kınamadığı için,
4. Tövbeye yanaşmadığı için,
5. Rahmeti İlahiden umudunu kestiği için.”(İbn-i Hacer, Münebbihat, 73.)
Bu yüzden bir müminin, işlediği günahı kabul etmesi; yaptığı hata ve günahlardan ötürü pişmanlık duyması; nefsini hesaba çekip onu kınaması, sık sık tövbe-istiğfar etmesi ve Rahmet-i İlahiden hiçbir zaman ümit kesmemesi gerekmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Eyyüb (as), eşinin yaptığı bir hatadan dolayı, iyileşince kendisine yüz sopa vurmaya söz vermiş. Bu durum nasıl açıklanabilir?
- "Ben gizli bir hazine idim, bilinmek istedim (bilinmeye muhabbet ettim) ve kâinatı yarattım." mealindeki kudsi hadis olduğu söylenen bu sözün kaynağı nedir?
- "Ayette يَا مَعْشَرَالْجِنِّ وَالْإِنسِ" / "Ey cin ve ins topluluğu!" şeklinde olan hitapta, "cin" kelimesinin insandan önce gelmesinin hikmeti nedir?
- "Kişi değiştirmeye güç yetiremiyeceği bir münkeri (sakıncalı eylemi) görünce, Allah'a o eylemi münkir olduğunu, yani asla hoşlanmadığını bildirmesi, onu kurtarmaya yeter." Bu hadisi nasıl anlamalıyız?
- Şeytan tövbe edebilir mi?
- "Ya Vedud" duası nasıl bir duadır, Vedud ismi Kur'an'da geçiyor mu?
- Dilekçem: Vicdanımdaki Ürperti, Pişmanlık Tövbedir
- "Alem-i İslamı zehirlendiren, ancak kizbtir. Alem-i beşerin ahvalini fesada veren, kizbdir. Nev-i beşeri kemalattan geri bırakan, kizbdir." cümlelerini teker teker açıklar mısınız?
- HAZRET-İ ÜSTAD'IN TASHİH VE TASARRUFLARI HAKKINDA
- Allah kullarına buğz eder mi? Tövbe ile buğzdan kurtulabilir miyiz?