Cennete, örtünmeden gitme ihtimalim var mı?

Tarih: 25.05.2024 - 12:05 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Çok iyi bir insan olup, ibadetleri fazlasıyla yapıp, dinimizdeki her şeye uysam ama açık olsam cennete gidebilir miyim?
- Tabii ki Allah’ın takdiri ama sizce cennete kapanmayıp gitme ihtimalim var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Elbette, mümin olarak vefat eden her günahkârın, cennete doğrudan gitme ihtimali vardır. Bu açıdan ümitli olmamız güzeldir.

Ancak mümin olarak vefat eden her günahkârın, cehenneme girip cezasını çekme ihtimali de vardır. Bu açıdan da korkmamız ve her günahtan sakınmamız gerekir.

Ayet ve hadislerden öğrendiğimiz şudur:

İnsanlar mahşere iki grup olarak gelirler:

Kâfir olarak ölenler, mümin olarak ölenler.

Kâfirlerin tek yolu vardır, o da ebedi cehennemdir. Müminler ise, kendi aralarında üç taife olarak değerlendirilebilir.

Birincisi: Her yönüyle mükemmel olduklarından sorgulanmadan, hesapsız cennete gidenler.

İkincisi: Hesap kitaptan sonra Allah tarafından affedilip cennete gidenler.

Üçüncüsü: Cehennemde bir süreliğine ceza çektikten sonra oradan çıkarılıp cennete gidenler.

Mümin insanların çoğunluğu hem iyi hem kötü amellerle mahkeme-i kübraya gelirler. Hesapları görülür. Mutlak adalet ölçüleri içerisinde “sevap-günah” muvazenesi yapılır, neticede sevabı ağır basanlar cennete, günahı ağır gelenler ise cehenneme giderler.

Bu adalet terazisinde hangi sevap veya günah olursa olsun ağırlıkları nispetinde değerlendirilir.

Şu var ki, İslam’ın, ümmetin ittifakıyla farz olduğu bildirilen bir hükmü yerine getirmemek büyük günahtır, fakat onu inkâr etmek küfürdür, inkâr eden dinden çıkar.

Örtü konusu da böyledir. Dinimizin emrine uygun olarak örtünen erkek ve kadın, bunun sevabını alır, buna uymayan ise uymadığı dereceye göre günahkâr olur.

Bu sebeple, örtü emrinin farziyetini inkâr etmeden örtünmemek kişiyi günahkâr eder. Tövbe ederse affedilir. Tövbe etmeden vefat etmesi duurmunda, Allah isterse affeder, doğrudan cennete gider, dilerse de kişi cezasını öektikten sonra cennete gider.

Ayrıca o en büyük mahkemede müminin işlediği günahlar, onun iyi ameller karşısındaki ağırlığı hafif gelebilir ve kişi kurtulabilir.

Şu ayet ve benzerleri bu konunun açık izahıdır:

“Kimin tartılan amelleri ağır gelirse, işte o mutlu bir hayat içinde olur. Amelleri hafif olana gelince, onu kucaklayacak olan haviyedir. O nedir, bilir misin? Yakıp kavuran bir ateş!” (Karia, 101/6-11)

Özetle, her an ölecek gibi hazır olmalıyız; işlediğimiz bir günah varsa derhal tövbe etmeliyiz, yapılmayan bir emir varsa hemen yapmaya başlamalıyız ve yapmadıklarımızı da kaza etmeliyiz. Ayrıca üzerimizde kul hakları varsa onlarla da helalleşmeliyiz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun