Bilerek, nafile orucu bozmak suretiyle vacip orucu tutmak ve vacip orucu sevabı kazanmak uygun mudur?..
Değerli kardeşimiz,
Bu tarz bir uygulama yanlıştır. İnsanın bir gün daha yaşayacağına dair bir garantisi yoktur ki, ilerde tutar daha çok sevap kazanırım, diye düşünsün. Bu düşünceyle yapılan ibadetten fazla sevap umulmamalıdır.
Ramazan ayında bir gün niyet etmeyip oruç tutulmazsa yerine bir gün kaza olarak tutulur. Ama niyet ettikten sonra bozulursa altmış bir gün oruç tutması gerekir. Halbuki her iki durumda da bir gün oruç tutulmamıştır. Burada başlanan bir ibadeti kasten terk etmek daha fazla cezayı gerektirir.
"Vacip oruç tutma sevabı kazanma" düşüncesiyle nafile orucu bozmanın dinimizde hiçbir yeri yoktur. Tamamen hikmetsiz hareket olup ibadetin ruhuna terstir. Böyle bir düşünce ibadetin manasını yanlış anlamak olur.
İbadetler sevap kazanmak için yapılmaz, ibadette maksat Allah rızası olmalıdır. Allah dilerse mükafatlandırır, dilerse de mükafatlandırmaz; bunu biz bilemeyiz.
İbadetlerimizde dikkat edeceğimiz en temel mana, ibadetin sırf Allah rızası için yapılıyor olmasıdır. Bu şekilde gerçek manada ihlasa muvaffak olunur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Nafile oruçları özürsüz bozmak doğru mudur?
- Şevval orucu hakkında bilgi verir misiniz?
- Üç aylarda tutulan kaza orucu, aynı zamanda nafile yerine geçer mi?
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Ramazandan bir gün önce oruç tutmak mekruh mudur?
- Ramazanı karşılamak veya uğurlamak için oruç tutma ve Ramazan ayının gün sayısı hakkında bilgi verir misiniz?
- Oruç: Sevabı Sonsuz, Emsali Olmayan Bir İbadet ve Kârlı Bir Ticaret
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Yanlışlıkla kefaret diye tuttuğum oruçları, kaza oruçlarına sayabilir miyim?
- Şevval orucunu kaza orucuyla beraber tutmak caiz midir?