Anne ve babama karşı gelerek karma eğitime gitmeyebilir miyim?

Tarih: 28.11.2017 - 11:26 | Güncelleme:

Soru Detayı

​- Ben bu sene üniversiteye başladım Boğaziçi’nde okuyorum ama karma olduğu için üniversiteye gitmek istemiyordum. Bir kız olarak Medreseye gitmek istedim ömrümü dinime vakfetmek istedim. Okumak istemediğimi ve medreseye gitmek istediğimi aileme bildirdiğim vakit reddettiler. "Para" ve "riya" mefhumları doğru düşünmelerini engelliyor maalesef.
- Sorum şu:
- Ailem benim okumamı istiyor fakat ben istemiyorum. Bu noktada onlara itaat etmeme hakkım var mı?
- Yani ben okumayacağım diyebilir miyim dinen?
- Eğer böyle bir şey yapma hakkım varsa bir büyüğüm olarak sizden akıl danışmak istiyorum bu doğru bir şey olur mu?
- Çünkü şayet ben böyle yaparsam evimizin içine büyük bir soğukluk girecek. Bunun boyutunun ne kadar fazla olacağını, daha düşüncelerimi açıkladığımın ilk günü annemin "hakkımı helal etmem" cümlelerini duymamdan ve beni dövüp yanından kovmasından anlayabilirsiniz.
- Anne baba hakkı da çok önemli dinimizde biliyorum.
- Fakat kadın erkek ilişkilerinde de keskin sınırlar var. Ben size sorduğumda "tesettürüne ve vakarına dikkat edildiği takdirde karma eğitim caizdir" tarzında cevap aldım.
- Tesettürüm var hamdolsun (el ve yüz açık sadece) vakarıma da dikkat etmeye çalışıyorum fakat içim rahat değil. Gerçek Müslümana yakışır tarzda yaşadığımı düşünmüyorum. Bu dünyada bir kere yaşayacağız, Karma yollardan geçtikten sonra neyin bir manası kalıyor ki?
- Bazı hocalarımız ise karma eğitime caiz değil diyor bunu duydukça da kötü oluyorum.
- Hülasa, bu durumumdan memnun değilim ve ikilemde kaldım. Ne yapmam lazım?
- Anne ve babamı ben seçmedim bu benim kaderim deyip zorluklarına rağmen okumalı mıyım yoksa anneme babama bu noktada itaat etmeyip, karma ortamdan çekilip onların baskılarına evimde sabretmeli miyim?
- Yardımcı olur musunuz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Anne ve babanıza karşı gelerek, onları inciterek, karşılıklı sevgi saygı bağını zedeleyerek eve kapanıp yaşamak sana göre İslâmî bir yaşama ise bunu seçersin.

İnsanların günah işlemelerine sebep veya bu imkanı veren şey yalnızca karma eğitim midir? Sen şimdi okuma ihtiyacı (bir manada zarureti) sebebiyle dışarı çıkıyor ve erkeklerin de bulunduğu ortamda öğretim alıyorsun; peki bunu terk edip eve kapandığında zaruret dışında dışarı çıkmayacak, erkekleri görmeyecek ve onlara görünmeyecek misin, bunu yapabilecek misiniz? Kadınlar ve kızlar yalnızca erkeklerle mi günah işlerler, kadın kadına, erkek erkeğe günahlar da yok mu?

Allah Teâlâ kadınları hapsedin, erkek kadını kadın erkeği görmesin demiyor; “erkekler ve kadınlar bakış ve görüşlerine hakim olsunlar, gözlerini sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar” buyuruyor.

Çalınacak malın olmadığı yerde bir kimsenin “Ben hırsızlık yapmam.” demesi değil, açık kapıların arkasında çalınacak çok şeyin bulunduğu yerde, onlara el uzatmayanın bunu bir erdem olarak söylemesi anlamlıdır.

Günümüzde elektronik aletlerle bütün dünya hem rezillikleri hem de faydaları ile evlerimize, yatak odalarımıza kadar girmiş bulunuyor. Bu şartlar altında iffetli bir Müslüman olarak yaşamak eğitim ve irade istiyor, eğer bunlar yoksa, şeytan seni hücrede bile bulur...

Bununla beraber şu konulara da dikkat ederek karar vermeniz daha isabetli olabilir:

Eğer girdiğiniz ortam günah işlenen bir ortam ise ve siz kendinizi muhafaza edemiyorsanız ve o günaha engel olamıyorsanız, o zaman o ortamda bulunmanız haramdır. Bu durumda anne-babaya itaat edilmez. Çünkü, Allah’ın emir ve yasaklarına aykırı konularda, anne-baba da olsa asla itaat edilmez, Allah’ın emrine ve yasağına uygun olanı yapılır.

İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber (asm) Efendimiz şöyle demiştir:

“Bir mazlumu öldüren adamın yanında durma. Onun yanında bulunup onu alıkoymayan Allah'ın lanetine duçar olur. Bir mazluma vuran kimsenin yanında da durma. Onun yanında bulunup onu alıkoymayan da Allah'ın lanetine duçar olur.”

“Bir kişinin bir makamda bir hak gördüğünde onu dile getirmesi gerekir. Çünkü bu makam (makam sahibi) onun ecelini erkene almaz ve onu rızkından mahrum etmez.” Gazali, İhya, 2/309)

Bu hadisler de gösteriyor ki zulmün ve fıskın işlendiği ve bunlara engel olunmadığı yerlerde bulunmak caiz değildir.

Bu açıdan önceliğinizi Allah’ın emir ve yasaklarına uygun hareket edip edemeyeceğinize göre belirleyin, bunun sonucuna göre de karar verin.

Ancak bunu yaparken anne-babanızla çatışmaya ve cedelleşmeye girmeyin.  Sadece kararınızı uygulayın, ama onlara asla kötü söz söylemeyin. Nazikane, tatlı dille söyleyin ve evlatlık nazınızla konuyu çözmeye çalışın. Bu da fayda vermeyecekse sessiz kalmayı tercih edin.

Bu tarzda hareket etmeniz, onların kalbi de yavaş yavaş sizi anlamaya ısınacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun