Allah Teala'nın bazı insanları özürlü yaratmasının hikmeti nedir?
- Bunların ahiretteki durumu nasıl olacaktır?
Değerli kardeşimiz,
Cenâb-ı Allah, bazen insanın ayağını alır; onun karşılığında ahirette pek çok şey verir. Ayağını almakla o kimseye aczini, zaafını, fakrını hissettirir. Kalbini kendisine çevirtip, o insanın duygularına inkişaf verirse, çok az bir şey almakla, pek çok şeyler vermiş olur. Demek ki zâhiren olmasa bile, hakikatte bu ona, Allah'ın lûtfunun ifâdesidir. Tıpkı şehit edip cenneti vermesi gibi...
Bir insan, muharebede şehit olur. Bu şehâdetle Mahkeme-i Kübrâ ve Allah'ın huzurunda, sıddîklerın, sâlihlerin gıpta edeceği bir makama yükselir. Onu gören başkaları "Keşke Allah bize de harp meydanında şehâdet nasip etseydi." derler. Binâenaleyh, böyle bir insan parça parça da olsa çok şey kaybetmiş sayılmaz. Belki aldığı şey ona nispeten çok daha büyüktür.
Çok nâdir olarak, bazı kimseler, bu mevzûda küskünlük, kırgınlık, bedbinlik ve aşağılık duygusu ile inhiraf etseler bile; pek çok kimselerde bu kabil eksiklikler, daha fazla, Allah'a teveccühe vesile olmuştur. Bu itibarla haşarât-ı muzırra nevinden bir kısım kimselerin, bu meseledeki kayıplarının serrişte edilmesi yerinde değildir. Bu mevzûda esas olan, ebede namzet insanların ruhlarında o âleme âit iştiyâkı uyarmaktır.
"Her işte hikmeti vardır, / Abes fiil işlemez Allah... " (Erzurumlu İ. Hakkı Hazretleri)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah kusursuz yaratandır, ancak neden özürlü ve sakat insanlar yaratıyor?
- Allah niçin kullarını bir yaratmadı?
- İnsanlara dünyada verilen nimetlerin farklı olması, adalet açısından nasıl değerlendirilir?
- Doğuştan engelli insanların bir suçu mu vardı ki öyle yaratıldılar?
- Doğuştan engelli insanların bir suçu mu vardı ki öyle yaratıldılar?
- Aldatılmak kader mi?
- Göçük altında kalanlar, boğulanlar, ishalden ölenler şehit midir?
- Allah, kendi katından yeryüzüne yüz parça rahmetinden sadece biri göndermiştir. Bu yüz parça rahmet konusunu açıklar mısınız?
- Tanrı ile insanı bir gösteren anoloji neden yanlıştır?
- Esmâ bint-i Ebî Bekir (r.anha)