Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kıldıran Hanefi imama uyan Şafii bir kimse nasıl niyet eder veya kaza namazına niyet edebilir mi?

Soru detayı 

1) Hanefiler teravih namazlarını dörder rekat, Şafiiler ikişer rekat halinde kılmaktadır. Bunun için; bir Şafii, Hanefi bir imamın arkasında teravih namazlarını kılarsa nasıl kılar ve niyetini nasıl getirir? 2) Bir kişi teravih namazlarını kazalarını ödemek için kılarsa, imamın arkasında niyetini nasıl getirir ve namazını olduğu gibi mi kılar? (Şafii mezhebi)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Bu namazın vakti yatsı namazı kılındıktan fecir çıkıncaya kadardır. On selâmı havi olarak yirmi rek'attır. Her Ramazan gecesi kılınır. Dört rek'atta bir selâm verilirse geçerli olmaz. Bu nedenle her iki rekatta bir selam vermek gerekir. Bunun cemâat hâlinde kılınması da sünnettir.

Teravihi dört rekat olarak kılan bir imama uyulursa, ikinci rekatta imam ayağa kalktıktan sonra selam verilir. Tekrar imama uyularak diğer iki rekat da imamla beraber kılınır.

Niyet ederken "teravih namazını kılmaya ve imama uymaya" diyerek niyet edilir.

2. Kaza namazı kılmak isteyen kimse ya dört rekatlı farzların kazasına niyet eder. Ya da iki rekatlı farzlara niyet ederse ikinci rekatta imam kalktıktan sonra selam verir. Selam verdikten sonra tekrar imama uyarak devam eder.

Hangi namazın kazasını kılacaksa, o namazın kazasına niyet eder ve imama uyar.

Şafi kişi dört rekatlı kaza namazlarını teravih kılan cemaatle kılarken, cemaat ikişer kıldığı için onlar 2. rekatta sağa selam verirken, kaza kılan kişi ayağa kalkıp –imamdan ayrılarak- tek başına geri kalan iki rekatını kılabildiği gibi, imamı bekleyip onunla birlikte kalan rekatlarını tamamlayabilir.

Nitekim, fıkıh kaynaklarında şu misal verilmektedir:

“Bir kişi sabah namazını öğle namazını kılan birinin arkasında kılabilir (ki bu namazlardan biri kaza demektir). İmam üçüncü rekata kalktığı zaman ona tabi olan bu kişi dilerse imamdan ayrılır ve selam verir, isterse imamı bekler, imam iki rekat kıldıktan sonra onunla beraber selam verir. Beklemesi daha evladır.”(bk. Nevevî, Mecmu, IV/247;  V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, II/227).


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Kategori: 
Okunma sayısı : 10.000+