Taşıdığı yükünde alkol olanın kazancı haram mı?
- Malumunuz uçaklarda içki servis ediliyor ve kargo uçaklarında da helal olmayan şeyler taşınabiliyor. Bu nedenle pilotluktan elde edilen gelir haram mıdır?
- Mesleği yapan kişi meslekten ayrılmalı mıdır? Yoksa kalbinden buğzetmesi yeterli midir?
Değerli kardeşimiz,
Pilot ve yardımcıları asıl iş olarak içki taşımıyor, yolcuları ve onların bagajlarını taşıyorlar. Pilot ve yardımcıları içkiyi, kullanan kimselere de taşımıyor, içki servisi yapmıyorlar.
“Azın hükmü çoğa tabidir.” kuralına göre ve taşınan içki, diğer taşınanların yanında devede kulak kabilinden olduğu için, pilot günah işlemiş olmaz. İçkiyi içenlere taşıyıp sunanlar günah işlemiş olurlar.
İşlenen bir kötülük (münker) karşısında mümin, şartlara göre mutlaka bir tavır alacaktır. Eliyle müdahale ettiği takdirde halledebileceği, müessir olabileceği bir durumsa eliyle, sözle faydalı olabilecekse diliyle müdahale edecektir. Her ikisi de fayda vermeyecek bir durumda ise kalben buğzederek taraftar olmadığını belirtecektir. Bunu da yapmazsa, o münkeri hoş görüyor demektir. Bu elbette imanla bağdaşmaz.
"Sizden kim (sünnetimize uymayan) bir münker görürse (seyirci kalmayıp) onu eliyle düzeltsin. Buna gücü yetmezse lisanıyla düzeltsin. Buna da gücü yetmezse kalbiyle buğzetsin. Bu kadarı imanın en zayıf mertebesidir." (Müslim, İman 78; Tirmizî, Fiten 11)
Demek ki Müslümanların herhangi bir kimsenin kötülük işlemesine seyirci kalması diye bir şey olamaz.
Ancak her insanın bir kötülüğü engellemesi veya bir iyiliği emretmesi farklıdır.
Örneğin, işlenen kötülüklere idareciler eliyle engel olur; alimler nasihat ederek dilleriyle engel olur, halk da kalbiyle o kötülüğü reddeder, tepkisini gösterir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İYİLİĞİ EMRETMEK, KÖTÜLÜKTEN SAKINDIRMAK
- "Kişi değiştirmeye güç yetiremiyeceği bir münkeri (sakıncalı eylemi ...
- Bir erkek, başını örtmeyen, namazını kılmayan eşini, hadiste geçen ...
- Bir yanlışlık gördüğümüzde düzeltmezsek günaha girer miyiz? Bir ...
- Kötülüklere, toplum içinde uygunsuz davranan ve kötülük yapanlara ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Geçmişin intikamını almak günah mı?
- Cemiyette görülen kötülükleri devlet mi önler, fert mi?
- Günümüzde cihad nasıl yapılmalıdır?
- Kötülükten sakındırmazsanız beraber batarsınız anlamında bir hadis var mı?
- İYİLİĞİ EMRETMEK, KÖTÜLÜKTEN SAKINDIRMAK
- "...Kim bu güruhla eliyle... diliyle... kalbiyle mücahede ederse mü' mindir. Bunun gerisine, artık zerre miktar iman yoktur." hadisini ve emir bi'l-ma'rûf nehiy ani'l-münker konusunu açıklar mısınız?
- Sorularla Cihad ve Savaş
- MÜNKER
- İyiliği tavsiye etmek neden yaşam tarzına müdahale olarak algılanıyor?
- Dini bilmeyen ancak son derece önyargılı ve bu konuda cahil insanlarla iletişimimizde nasıl davranmalıyız? Bu insanlarla iletişimimizde ne yapmalıyız? Tartışmalı mıyız, susup onları kendi hallerine mi bırakmalıyız? Suskun kalmak günah mıdır?..