Kesenin ağzını sıkma, Allah da sana sıkarak verir diye bir hadis var mı?

Kesenin ağzını sıkma, Allah da sana sıkarak verir diye bir hadis var mı?
Tarih: 10.11.2021 - 12:50 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet bu anlamda bir hadis vardır.:

“Kesenin ağzını sıkma! Allah da sana sıkarak verir!” (Buhari, Zekat 21)

Bir rivayette ise şöyledir:

“İnfak et, sayıp durma, Allah da sana karşı nimetini sayıp esirger. Paranı çömlekte saklama, Allah da senden saklar.” (Müslim, Zekât 88)

Hz. Peygamber (asm), bu ifadeleri Hz. Esma’ya hitaben cömertliğin önemini, cimri davranılması halinde neler olacağını bildirmek suretiyle anlatmıştır. Bunu da halk arasında yaygın olan bir üslupla ifade ederek: Para kesesinin ağzını iple boğma, yani eli sıkı ve cimri biri olma! Aksi halde Allah da sana olan nimet ve ikram hazinesinin ağzını bağlar, nimetini senden esirger, buyurmuştur.

Cimri kimseler keselerinin ağzını sıkıca bağladığı, para çıkınlarını birkaç defa sarmaladığı için halkımız onlardan “Ne kirli çıkıdır ooo!” diye bahseder.

Hadisin farklı rivayetlerini de dikkate alarak hepsini birden tercüme edersek şöyle bir cümle kullanmamız gerekir:

“Allah rızası için infak et, bol bol ver, âdeta etrafa su döker gibi iyilik saç, cömert ol, sakın malını, paranı sayıp saklamaya kalkışma, Allah da sana sayar ve nimetini senden esirger.”

Bu ifadeler Hz. Peygamber (asm) Efendimizin konuya ne kadar önem verdiğini göstermektedir.

Sevgili Peygamberimiz (asm), “İnsan nasıl davranırsa onun karşılığını görür.” demek istemektedir. “Siz ne infak ederseniz, Allah onun karşılığını verir.” (Sebe, 34/39) ayetini bir başka şekilde hatırlatıp teyit etmiştir. “Ceza amelin cinsinden olur.” kuralı da böylece gerçekleşmiş olacaktır.

Malı veya parayı saklayıp biriktirmeye kalkışmak, yani böylece cimrilik yapmak aslında insanın, kendisine yönelecek maddî ve manevî ikram ve ihsanlara kapıyı kapamak demektir. Bu da akıllıca bir iş değildir.

Bu sebeple Hz. Peygamber (asm), sürekli eli açık ve cömert davranmayı tavsiye etmiştir. Bu hadisin Buhari’deki rivayeti, (Az da olsa) gücün yettiği kadar sadaka ver.” diye sona ermektedir.

Bu da gösteriyor ki cömertlik, çok vermekten ibaret değildir. İnsanın gücü ölçüsünde, az olsun çok olsun bir şeyler vermeyi, eli sıkı olmamayı benimsemesi ve öyle davranması demektir. Bunu alışkanlık haline getirmektir.

Özetle:

- Cimrilik, mahrumiyet sebebidir.

- İkram ve infak edene Allah Teala da bol bol ikram ve ihsanda bulunur.

- Cömert davranmak kadın-erkek her Müslüman için hem bir fazilet hem de zenginlik vesilesidir.

- Hz. Peygamber (asm) Efendimiz infakta bulunmayı ısrarla tavsiye etmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun