İslami olmayan mahkemeleri kabul etmek şirk mi?
- İslami olmayan mahkemeye ihtilaf durumunda başvurulacağına dair şartı olan sözleşmeleri kabul etmek şirk mi?
- Bazı internet sitelerin kulanım şartları var ve bu şartlar arasında şöyle bir şart/madde var; “Avrupa’da yaşıyor iseniz, anlaşmazlık durumunda bulunduğunuz ülkedeki mahkemeler yetkilidir.” diye bir madde var.
- Bazıları bu şartı kabul etmek/onaylamak şirktir, çünkü beşeri yasaları/mahkemeleri onaylamaktır/yetki kabul etmektir diyor.
- Bazıları da küfre rıza göstermektir, yani onların şirk koşmasına (şeriat olmayan mahkemelere başvurmasına) rıza göstermektir diyor.
- Bunlar doğru mu?
Değerli kardeşimiz,
Laik ülkelerde vatandaş olarak veya oturma izniyle oturan her şahıs, işi mahkemeye düştüğünde, o ülkenin kanunlarının uygulanmasını kabul etmiş oluyor.
Bahsedilen şart, yalnızca belli konuda ilgili mahkemenin belirlenmesi ile ilgilidir.
Mahkemeden şeriata uygun olmayan bir hüküm çıkarsa bakılır: Eğer hükmün icrasında mecburiyet yoksa veya karşı taraf ile anlaşmak mümkün ise o hüküm uygulanmaz, şeriatın hükmü uygulanır. Bu mümkün olmuyorsa, zaruri olarak mahkemenin hükmü uygulanır; kabul edilmemek, benimsenmemek şartıyla zarurete dayalı uygulama kişiyi dinden çıkarmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çevremizde, az da olsa, "Görmediğime inanman" diyen kişilerle karşılaşıyoruz. Bunlara bu yanlış düşüncelerinden vazgeçirmek için neler söylemeliyiz?
- Hidayet Allah'tandır, sözü nasıl anlaşılmalıdır?
- Mekke müşriklerinin Peygamber Efendimiz (asv)'e, "Sana öğretilenlerin Yemame'li Rahman tarafından öğretildiğini duyduk. Bu sebeple biz Rahman'a asla inanmayız." dedikleri iddiasına ne dersiniz?
- İslam dinindeki yasaklar, öteki dinler için de geçerli midir? Gayrimüslimler, İslam'ın hükümlerinden mesul müdür?
- Hidayet ve dalalet sadece inanç esaslarında mı olur?
- Mekke'de doğan bir çocukla, dünyanın her hangi bir yerinde doğan İslam'dan habersiz bir çocuk, manevi mesuliyet yönünden bir tutulabilir mi?
- Dünyanın ıssız bir köşesinde yaşayan ve İslâm dininden habersiz olan bir insan, âhirette nasıl sorumlu tutulabilir?
- Tebliğ etmek adına harama girmek caiz mi?
- Sesli niyet etmek, Ahmed b. Hanbel?e göre bidattir. Sizce doğru mu?
- Günümüzde şeriat kuralları geçerli mi. Kahrolsun şeriat ifadesi kişiyi dinden çıkarır mı?