Mucizeleri cinlerin yaptığı iddiasına ne dersiniz?

Tarih: 21.02.2017 - 02:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hz. Muhammed’in cinlerle irtibat kurabilmesi mucizeleri aslında cinlerin yaptığı şeklinde bir sonuç çıkarır mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Hz. Muhammed (asm)’in cinlerle irtibatı, bir peygamberin tebliğine muhatap olan bir toplulukla olan irtibatıdır.

Bu husus Kur’an’da açıkça ifade edilmiştir. Cin suresinde onların Kur'an’ı okuyan Hz. Peygamber (asm)'i dinledikleri ifade edilmiştir.

Buna göre, Hz. Muhammed (asm) ile cinler arasındaki diyalog Allah’ın izni ve iradesi dahilinde cereyan etmiştir.

Allah’a, Peygambere, Kur’an’a ve hesap gününe iman eden cinlerin, Allah’ın elçisine oyun oynamaları, yaptıklarını bir mucize gibi göstermeleri mümkün değildir. Böyle bir şey imanlarıyla çelişir...

- Bununla beraber, cinlerin gerçek bir mucize yapıp ortaya koymaları da imkânsızdır. Örneğin, Hz. Peygamber (asm)'i, mi'raca çıkarabilirler mi? Ayı ikiye bölebilirler mi? İki kişilik bir yemeği bereketlendirip yüzden fazla insana yedirebilirler mi? Hiçbirisini yapamazlar. Buna ne kabiliyetleri var ne de Allah buna müsaade eder.

- Sitemizde defalarca geçtiği halde, burada yine de bir ilmi ve mantıki ilkeyi paylaşmakta fayda mülahaza ediyoruz. Şöyle ki:

Bir şeyin hayalimizde mümkün gibi görünmesi, onun gerçekten mümkün olduğunu göstermez. Çünkü imkân-ı zati (zatında mümkün olma ihtimali), imkân-ı zihni, imkân-ı akli gibi bir değer ifade etmez.

Örneğin, şu anda bulunduğumuz yerde büyük bir deprem olma ihtimali her zaman vardır. Fakat hiçbirimiz bu zati imkândan dolayı işi ciddiye almıyoruz ve bulunduğumuz binayı terk edip dışarı kaçmıyoruz. Çünkü, “Herhangi bir emareye, bir delile dayanmayan bir ihtimalin mantık açısından bir değeri yoktur.” Biz de onun için değer vermiyoruz.  

Hatta her birimizin her an “ölmesi mümkündür.” Çünkü biz ne ezeliyiz, ne de ebediyiz. Üstelik mutlaka bir gün öleceğimizi de iyi biliriz. Ama buna rağmen kolay kolay bu “ölüm ihtimalini” kalbimizin yuvasına sokmuyoruz. Çünkü, böyle delilsiz bir ihtimale ihtimal vermek, akıl, mantık, ilim ve tecrübenin iletişim alanı dışına çıkmak anlamına gelir.

İşte bunun gibi, bir insan olduğu için, Hz. Peygamber (asm) hakkında -İslam ruhuna aykırı olmakla beraber- hayale gelen bazı tasavvurların ilmi hiçbir kıymeti yoktur. Çünkü hiçbir delile dayanmıyor.

Özetlersek:

Hz. Muhammed (asm)’in mucizelerini cinlerin tanzim ettiğine kanaat etmek, bir delile muhtaçtır; böyle bir delil asla yoktur. Buna rağmen, buna ihtimal vermek, İslam dininin doğru olmadığına ihtimal vermekle eş değerdir. Ve büyük bir dini risk taşımaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun