Allah, ahiret hayatı başladığında bazı sıfatlarının tecellisini ebediyyen yitirir mi?
- Allah bizi ahiret alemine yolladıktan sonra, sınav yapmayla ilgili isimlerinin, hatta hesap görmeyle ilgili sıfatlarının tecellisi yok olacaktır...
- Allah, ahiret hayatının yanında aynı zamanda yine sınav yapacağı insan harici varlıklar yaratacaktır, denilebilir mi?
- Yoksa sınav hayatı ile alakadar o sıfatlar tecelliye ebediyen kapanmış mı olacaktır?
- Tecellilerin özelliği, kuralı nasıl anlaşılmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
- Allah’ın Zat-ı Akdesi gibi onun sıfatları da ezelidir, ebedidir, sermedidir. Ne ön ne de sonu vardır.
- Allah’ın imtihanı gerektiren sıfatları adalet, rahmet, hikmet, kerem, ihsan gibi sıfatlardır. İmtihan için insanlara verilen duygu ve akıl gibi donanımlar adaletin bir yansımasıdır. Kazananlara verilen mükâfat rahmet, ikram, ihsan sıfatlarının bir tecellisidir. Kaybedenlere cezanın verilmesi de adalet gibi celalli sıfatların tecellisidir. İyi insanların kötü insanlardan ayırt edilmesi için yapılan imtihan adalet kadar cemalli sıfatlardan olan hikmet, kerem ve rahmetin de tecellisidir.
Özetle; imtihanı gerektiren ve imtihanın sonucunu değerlendiren Allah’ın sıfatlarının hepsi ahirette de tecelli edecek ve bu tecelli sonsuza dek devam edecektir. Yani, ebedi bir hayat kaynağı olan cennet ebedi bir mükâfat olarak imtihanı kazananların üzerinde ebediyen tecelli etmeye devam edeceği gibi, ebedi bir azap kaynağı olan cehennem de imtihanı tamamen kaybeden kâfirler için ebedi bir mücazat yeri olarak ebede kadar tecelli etmeye devam edecektir.
Bunun anlamı şudur: İmtihanın sonucunda mükâfatı gerektiren sıfatların hepsi cennette tecelli ettiği gibi, imtihanı kaybedenlerin mücazatını gerektiren sıfatların hepsi cehennemde süresiz olarak tecelli etmeye devam edecektir.
- Bununla beraber, Allah’ın sıfatları ezeli olduğuna göre, onların dış alemdeki yansımaları olsun olmasın aynı zamanda ebedidirler. Çünkü ezeli olan aynı zamanda ebedidir. Mesela, bir mimar bir binayı yaptığı zaman orada onun ustalık mahareti, bilgisi, mühendislik hikmeti, iş gücü gibi bir çok vasıfları söz konusudur. Şayet bir daha bina yapmasa bile onun bu vasıfları kaybolmaz yine de var olmaya devam edecektir. Bir doktor reçete yazdığı zaman doktorluk bilgisi olduğu gibi, reçete yazmadığı zamanda da aynı bilgi devam eder.
Bunun gibi, Allah’ın bütün sıfatları ezelidir, hiçbir şeyi var etmeden önce de vardı ve her şeyi yaptıktan sonra da -farzımuhal artık bir şey yapmazsa da- var olmaya devam edecektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ahirette bazı sıfatlar tecelli etmeyecek mi?
- Allah'ın isimleri'nin tecellisi ne demektir?
- Peygamberimiz (asm)'in duasıyla bitmeyen yağ bereketi nasıl oldu?
- Allah ismi yerine, "Tanrı", "Tanrım" gibi ifadeler kullanmak caiz midir?
- Allah iş yapmak için kendi sıfatlarına ihtiyaç duyar mı?
- Allah'ın işitme sıfatı, zamana bağlı olarak mı tecelli ediyor?
- Allah'ın isimleri de zatından ayrı mıdır?
- Allah’ın yarattığı her şeyde subuti sıfatlar tecelli eder mi?
- Allah’ın, Rafi’ / Muizz isimleri ile Hafıd / Müzill isimlerinin farkı nedir?
- Allah'ın tenzihi sıfatları sonsuz mudur?