Kıyamet koptuğunda, meleklerin de diğer canlılar gibi ölmesi niçin takdir edilmiştir?
Değerli kardeşimiz,
Araplar, melek, cin, şeytan gibi ruhani varlıkları Allah’a ortak koşar, çoğu zaman da onlara taparlardı.(1) Cinleri, hayır ve şer işleri yapmaya muktedir bildiklerinden ve onları kayalar, ağaçlar ve putların içerisini mesken edindikleri zannıyla(2), onlara ibadet edip yardım dilenirlerdi. Allahuteala Kasas Suresi'nde her şeyin yok olacağını bildirmektedir. Yok olucular ilah olamazlar. Müşriklerin taptıkları melekler de dahil her şey yok olucudur.
"Allah ile beraber başka hiçbir ilaha yalvarma! Ondan başka ilah yoktur. Onun vechi (Zatı) hariç, her şey yok olacaktır. Hüküm onundur ve hepiniz onun huzuruna götürüleceksiniz." (Kasas, 28/88)
Allah'ın yanında diğer bir ilâha çağırma, ondan başka ilâh yok; onun yüzünden başka her şey helak olacaktır. Yani onun zatından başka her şey, her mevcud aslında, yokluk demektir. Çünkü ondan başka her şeyin varlığı kendinden değil, Allahuteâlâ'ya dayandığından, her an yok olmayı kabul edici ve yok olmaya hazır olmakla aslında yok demektir veya yok olacaktır. Ancak o, zatında diri, ezelî ve ebedî, varlığı kendisiyle var olandır. Çoğunun tercih ettiği mânâ budur.
Diğer bir manaya göre, ayette geçen "vech" kelimesi, kastedilen ve yönelinen yön mânâsına olarak onun yüzünden, yani onun rıza ve hoşnutluğu kastedilen yönden başka, her şey helaktedir, demek olur ki, ahiret nimetlerinin fani, geçici olmadığını anlatır. Bir de her şeyin Allah Teâlâ'ya yönelik yüzü, Allah'ın ilmindeki gerçek şekli demek olur ki, her şeyin Allah'a dönüşü bununladır; hüküm onundur, başkasının değil. Ondan başka hüküm ve hükümet, kanun çıkarmaya ve kanun yapmaya kalkışanların hepsinin hükmü bozulur, ancak onunki bozulmaz ve hep ona döndürüleceksiniz, hepiniz ölümünüzden sonra onun huzuruna götürülecek, mahkeme olunacak, ona göre cezanız, mükafatınız ne ise alacaksınız. İşte bütün kıssaların sonu bu "Ve hep ona döndürüleceksiniz." hükmüdür. Kimin haddinedir ki bu hükme boyun eğmesin! (bk. Elmalılı, Tefsiri)
Dipnotlar:
1) Al-i imran, 80; İbn Kesir, Tefsir, IV, 377; Yazır, Hak Dini, VIII, 5381; İzutsu, Kur'anda Allah ve İnsan, s. 19; ayrıca bkz. Yazır, Hak Dini, VIII, 5494; Mesudî, Murucu'z-Zeheb, II,173; ayetler için bkz. Zümer,3; Al-i imran 80; Saffat 158; Enam 100.
2) Çagatay, Neşet, Cahiliye Çağı, s.103.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah'tan başka her şeyin helak olması ne demektir?
- ÂHİR / el Ahir
- Hz. İsa mahluk değildir, denilebilir mi?
- Allah'tan başka her şeyin helak olması ne demektir? "Allah'dan başka bir ilaha ibâdet etme. Ondan başka ilâh yoktur. Ondan başka her şey helak olacaktır. Hüküm ancak onundur ve hep ona döndürüleceksiniz." (Kasas, 28/88) ayetini açıklar mısınız?
- İLK İNSAN HZ. ÂDEM KISSASINDA YARATILIŞIN GAYE VE HİKMETİ
- Sabah ve akşam namazlarından sonra okunan "hüvallahüllezi..." ayetlerinin meal ve açıklaması nasıldır?
- İslam'dan önce, Cahiliye döneminde Arapların Allah inancı nasıldı?
- Peygamber Efendimiz (sav)'in Kur'an'ın açıklayıcısı olduğuna dair ayetler var mıdır?
- İHLÂS SÛRESİ
- HİCRET