SÜNNETLE YAŞAMAK 10
Peygambere (SAV) İtaatin Önemi Konusunda Bir Ayet-i Kerîme:
De ki: “Allah’a ve Peygamber’e itaat edin.” Eğer yüz çevirirlerse şüphe yok ki Allah kâfirleri sevmez.
(Âl-i İmrân, 32)
Sünnetin Önemi Konusunda Bir Hadis-i Şerif:
Enes bin Mâlik -radıyallâhu anh- şöyle anlatıyor:
Üç sahabî, Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in (evdeki nafile) ibâdetlerini öğrenmek üzere, Peygamber Efendimiz'in hanımlarının yanına gittiler. Efendimizin evde yaptığı ibâdetleri öğrenince bunu azımsadılar ve:
“-Biz, Allâh’ın Rasûlü gibi miyiz? Allah, O’nun, olmuş ve olacak bütün günahlarını bağışlamıştır.” dediler.
İçlerinden biri: “- Ben yaşadığım müddetçe, geceleri hiç uyumayacağım, hep namaz kılacağım.” dedi. Bir diğeri: “- Ben de hayatım boyunca gündüzleri oruç tutacağım!..” dedi. Üçüncü sahabî ise: “- Ben de kadınlardan uzak duracağım, hiç evlenmeyeceğim!..” dedi.
Bir müddet sonra Peygamber Efendimiz, onların yanına geldi ve kendilerine şunları söyledi: "-Bu sözleri söyleyen sizler misiniz? Bakınız, Allâh'a yemin ederim ki, içinizde Allah'tan en çok korkan ve O'na en çok saygılı olan benim. Fakat ben bazı günler oruç tutar, bazen de tutmam. Gece hem namaz kılar hem uyurum. Kadınlarla da evlenirim. Benim sünnetimden yüz çeviren, benden değildir."
[Buhârî, Nikâh 1; Müslim, Nikâh 5 (1401); Nesâî, Nikâh, 4; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/241, 259]
Sünnet Konusunda Bir Bilgi-İlke:
Rasûlullâh (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Bana Kur'ân ve bir o kadarı [sünnet] daha verildi. Yakında karnı tok, koltuğuna yaslanmış birisi, ‘Size Kur’ân yeter; onda neyi helâl bulursanız onu helâl kabul ediniz. Onda neyi haram bulursanız, onu da haram biliniz’ diyecek. Şunu iyi bilin ki, Allah Resulünün haram kıldığı da Allah'ın haram kıldığı gibidir.”
[Ebu Davud, Sünen, 5)]