İSLAMDA EVLENMENİN HÜKMÜ NEDİR?
İslamda evlenmenin hükmü üç kısımdır: Vacip, sünnet ve mübahtır.
1- Bir kimsenin şehveti galebe çalıp günaha girmekten endişe ederse evlenmesi vaciptir.
2- Bir kimse şehvet hissine sahip olur, fakat iradesi kuvvetli olduğundan günaha girmesi söz konusu olmazsa maddi durumu müsaid olduğu takdirde evlenmesi sünnettir. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: "Ey gençler cemaatı! Sizden evlenmeye gücü yeten evlensin. Çünkü evlenmek gözü haramdan en çok çevirici ve ırzı en ziyade koruyucudur. Evlenmeye gücü yetmeyen oruç tutsun. Çünkü oruç onun için şehvet kırıcıdır" (Buhari, Müslim). İmam-ı Şafii (ra) şöyle diyor: "İradesi kuvvetli olduğundan harama girmekten endişesi olmayan kimsenin evlenmeyip ibadetle meşgul olması daha iyidir. Çünkü Cenab-ı Allah Kur`an-ı Kerim`de Hz. Yahya`yı "Hasun" -kadınlara karışmayan- kelimesiyle meth ve sena ediyor."
3- Bir kimse yaşlı veya cinsi iktidarı zayıf olursa evlenmesi mübah ise de, evlenmemesi daha iyidir. Çünkü evlenme gereği olmadığı halde ağır bir yük altına girmiş olur (al-Müğni li ibn Kudame).
BENZER SORULAR
- İman etme olasılığı çok düşük bir kız ile evlenmek yasak mı?
- Birden fazla evlilik ile ilgili Nisa suresi üçüncü ayeti açıklar mısınız?
- Teslis inancı şirk ise Hristiyanlarla evlenmek caiz olur mu?
- Çocuğu olmayan kadınla evlenmek sakıncalı mıdır?
- "Şerli olanlarınız bekârlardır." hadisi bağlamında, bekârlığın şer olması ve evlenmenin hükmü hakkında bilgi verir misiniz?
- Evlendirilmeyen gençlerin mesuliyeti... Gençler İslam ahlakına göre kaç yaşında evlendirilmelidir?
- "Ahir zamanda, sizin en iyiniz çoluk çocuğu olmayandır." diye hadis-i şerif var mı?
- EVLENME, EVLİLİK
- Nisa Suresi 25. ayetteki, “İçinizden, imanlı hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan imanlı genç kızlarınız (sayılan) cariyelerinizden alsın.” cümlesini açıklar mısınız
- Evlenmenin amacı cinsellik mi, aile kurmak ve üremek mi?