II - Keffâret-i Yemin (Yemin keffâreti):
Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lâzım gelen keffârettir. Yeminin keffâreti olarak 10 fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir. Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir. Şâfiîlere göre yemin keffâretini ardarda tutmak mecburiyeti yoktur. Gerek yemin, gerekse oruç keffâretlerinde yapılacak ilk iş bir köle azâd edilmesidir. Ancak günümüzde kölelik kalktığı için bu maddenin tatbikına imkân kalmadığından zikretmeye lüzum hissetmedik.
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Keffâret
- Birden fazla yapılan yemin için bir keffaret yeter mi?.. Bu keffaret hayır kurumlarına verilebilir mi? Yemin keffareti olduğunu söylememiz şart mı?
- Yeminini bozan kişi ne yapmalıdır? Ben "Eğer bir daha sigara içersem Allah ettiğim duaları, kıldığım namazları kabul etmesin." diye yemin ettim. Fakat bugün sinirli bir anımda üç tane sigara içtim, ne yapmalıyım?
- Kur'an üzerine yemin eden kişi, bu yemininden dönebilir mi?
- Yemin kefaretini nasıl vermemiz gerekmektedir?
- Yemin ve tövbeyi art arda bozmak nasıl telafi edilir?
- Yemin kefaretinin miktarı ne kadardır?
- Yeminini bozup kefaret ödeyen kişinin yemini devam eder mi? Bir de yemin kefaretinde on fakiri sabah akşam doyurmaktan bahsediliyor; bu kaç gün sürmeli?
- Bir kimse kızgın bir anında bir olayla ilgili yemin edip sonra pişman olursa, bu yemininden nasıl vazgeçebilir?
- III- Keffâret-i halk (Traş keffâreti):