"Sizin dininiz size, benim dinim bana." ayetini açıklar mısınız?
- Kafirun Suresi'nde geçen "Sizin dininiz size, benim dinim bana." ifadesi, İslamın evrenselliğine aykırı olmaz mı?
Değerli kardeşimiz,
Tefsirciler, bu surenin belli birkaç kâfir için hususî indiğini söylüyorlar. Demek ki bu ifade herkese "sizin dininiz size bizim ki bize" demiyor, yalnız birkaç kişiyi muhatap alıyor. Bu sebeple, bu ifadeyi evrenselliğe zıt bir şekilde mütalaa etmek isabetli değildir.
Faraza bunu genel bir ifade kabul etsek bile, “Sizin dininiz size, benim dinim bana.” cümlesini Kur’an’ın ve sünnetin açıkça evrensel olan hükümlerine ters düşmeyecek şekilde anlamak gerekir. “Biz seni bütün insanlara bir müjdeci ve bir uyarıcı olarak gönderdik.” (Sebe, 34/28) mealindeki ayette bu gerçek açık olarak bildirilmiştir.
Peygamberimiz (a.s.m) de “Ben bütün insanlara peygamber olarak gönderildim.” buyurdu.(bk. İbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri).
O halde, “Sizin dininiz size, benim dinim bana.” cümlesi, İslam dininin evrensel olma iddiasında olmadığını gösteren bir ifade olmaktan ziyade, bütün insanlığa hitap eden İslam’ın insanları zorla değil, özgür iradeleriyle tercih yapmalarına imkân veren hürriyet-perver bir din olduğunun göstergesidir.
Öyle anlaşılıyor ki, “Sizin dininiz size, benim dinim bana.” cümlesini, “Dinde zorlama yoktur.” (Bakara, 2/256), “Dileyen iman etsin, dileyen küfre girsin.” (Kehf, 18/29) mealindeki ayetlerin bir başka ifadesi olarak görmek en isabetli bir algılama olacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Muhammed, otorite kazandıktan sonra yumuşak davranmayı bırakmış mı?
- KÂFİRÛN SÛRESİ
- Dinde zorlama var mı? Namaz kılmayan kişiye ceza verilir mi? Namaz kılmayanı cezalandırma, "Dinde zorlama yoktur. Artık doğrulukla eğrilik birbirinden ayrılmıştır..."(Bakara, 2/256) ayetine ters değil mi?..
- Kafirun Suresinde geçen?sizin dininiz size benim dinim bana? ifadesi, İslamın evrenselliğine aykırı olmaz mı?
- Medine Vesikası'nın önemi nedir, hangi konuları içeriyordu?
- Nesh (Nesih) Ne Demektir?
- "Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin!"
- Bir ayetin yürürlükten kaldırılması halinde, önceki ayetin doğru olmadığı anlamına gelmez mi?
- Ayet ve hadisler arasında zıtlık / çelişki var mıdır?
- Kur'an'da nesh varsa, çelişkiler ortaya çıkmıyor mu?