Kadın, yabancı bir erkekle cemaatle namaz kılabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Bir erkeğin, yabancı ve hür bir kadınla, bir evde başbaşa kalmaları, harama yakın mekruhtur. (Bazı fıkıh kitaplarında ise "haramdır" denilir. (bk. Ibn Nüceym, el-esbah ve'n-Nezâir, Hamevi şerhi ile birlikte) Ancak bulundukları odaların araları kesikse ve herbirinin ayrı ayrı kilidi varsa ya da kilidi yoksa da aralarında duvar ve perde gibi bir engel olup, erkek de güvenilir birisi ise veya kadının yanında bir mahremi, ya da cinsel ilişkide bulunamayacak, ancak saldırıyı önleyebilecek derecede yaşlı bir kadın varsa, veya erkek o derece (yaşlı kadın gibi) yaşlı ise veya yanında bulunduğu kadın borçlu olup, erkek onu takip için orada bulunuyorsa, halvet haram değildir.(bk. Alâuddin Abidin, el-Hadıyy·e'l-Alâiyye, 1984, s. 243-44)
Resülullah (asm) buyuruyor:
"Biriniz, mahremi olmayaan bir kadınla başbaşa kalmasın."
"Bir erkekle bir kadın başbaşa kaldıklarında, üçüncüleri mutlaka şeytandır."(Buhârî, Nikah, 111-112; Müslim, Hac 424; Tirmizi, Radâ', 16)
Erkeğin, içlerinde başka erkek ya da kendi hanımı ve annesi gibi bir mahremi bulunmayan kadınlara, ev gibi bir yerde imam olup namaz kıldırması, mekruh görülmüştür. Ancak bunun camide olması halinde mekruhluk ortadan kalkar. Serahsî'nin bu ifadesine dayanarak bazıları; bir erkekle bir kadının halveti, yabancı da olsa, bir başka erkeğin bulunmasıyla önlenmiş olur, ancak mahremi ve güvenilir bir yaşlı kadın dışındaki yabancı kadınlarla ortadan kalkmaz ve erkeğin birden çok yabancı kadınla başbaşa kalması da, harama yakın mekruh olur demişlerdir. (bk. Ibn Abidin, age. VI/368-369; Hamid Mirzâ Fergâni, el-Fethur-Rahmanî, Kahire 1396, IV/212)
Buna göre, erkeğin, bir kadınla kapalı bir yerde cemaatle namaz kılmalrı halvetten dolayı harama yakın mekruh ve diğer görüşe göre haramdır. Erkeğin içinde mahremi bulunmayan birden fazla kadına ev gibi bir yerde namaz kıldırması da mekruhtur; camide kıldırması ise mekruh değildir.
Ancak kadınlardan birisi eşi, annesi veya kardeşi gibi birisi olursa o zaman mekruh olmaz. Bu açıdan bir erkek eşine ve baldızına imam olup namaz kıldırırsa mekruh olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- HALVET VE MAHREMLİK
- ERKEK HOCALARDAN DERS
- Bir erkek, birden çok kadının bulunduğu yere girebilir mi?
- AVRET VE ÖRTÜNME EMRİ
- Kardeş gibi büyüdüğümüz akrabalar (teyze oğlu gibi...) arası haramlık olur mu?
- "Bir kadın ve bir erkek yalnız kalırsa üçüncüsü şeytandır." hadisini açıklayabilir misiniz?
- Recm cezasına konu olan zinanın sınırları nelerdir? Zina için illa birleşme şart mıdır? Eğer birleşme olmamışsa, diğer temaslar recm cezasını gerektiriyor mu? Helalleşme evlilikleri bitireceğinden, aldatılan eşlerden nasıl helallik alınacaktır?
- HALVET
- Bir erkek iki kadınla aynı evde belli bir zaman oturup sohbet etmişler; bunun dini açıdan bir sakıncası olur mu?
- KADINLARLA İLGİLİ BAZI GENEL BİLGİLER