İsrail Filistin'e saldırırken, bizim oraya gidip onlara yardım etmememizde bir beis var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Her Müslüman, kendi üzerine düşen görevi yapmakla sorumludur. Bir insanın toplumda bulunduğu konum ona bazı sorumluluklar yükler; her Müslüman da o kunumuna göre sorumlu olur. Bu konuya bir hadisi şerifle bakabiliriz:
“Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle düzeltiniz; ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz.” (Müslim, İman 78; Ebu Davut, Salat, 232)
Herkes her durumda bu hadisi kendine göre yorumlayamaz. Mesela, yolda bir kötülük görsek, onu elimizle düzeltmeye kalksak ve dayak atsak, o adam da davacı olsa, bu durumda bize de ceza tatbik edilir. Öyleyse bu hadis-i şerifin manasını nasıl anlamalıyız?
"El ile düzeltmek" vazifeli insanların, yani devletin ve emniyetin görevi; "dil ile düzeltmek" âlimlerin vazifesi; "kalben buğz etmek" ise diğerlerinin vazifesidir.
Buna göre, bir İslam devletinin içinde bulunduğu duruma savaşla yardım etmek devletin görevidir. Buna karar verecek olan devlettir. Ancak devlet karar verir ve bize savaşa katılmamız konusunda emir verirse, o zaman buna uymak bizim de görevimiz olur. Eğer bu konuda İslam devletlerinin bir sorumluluğu varsa, bundan idareciler sorumludur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İsrail Filistine saldırırken bizim oraya gidip onlara yardım etmememiz de bir beis var mıdır?
- Müslümanlara yapılan saldırılardan sorumlu muyuz?
- "Kişi bildiğinden sorumludur." deniliyor. Peki insan her bildiğini her yerde anlatabilir mi, ya da anlatması gerekir mi?
- Bir Müslüman topluluk saldırıya uğradığında, diğer Müslümanlara düşen vazife nedir? Boykot yapılabilir mi?
- "Kişi değiştirmeye güç yetiremiyeceği bir münkeri (sakıncalı eylemi) görünce, Allah'a o eylemi münkir olduğunu, yani asla hoşlanmadığını bildirmesi, onu kurtarmaya yeter." Bu hadisi nasıl anlamalıyız?
- Bir kişinin Allah'a küfür ettiğini duyduğumuzda, öldürmek caiz midir?
- Yabancı internet sitelerini hacklemek caiz mi?
- Bir yanlışlık gördüğümüzde düzeltmezsek günaha girer miyiz?
- Kötülüklere, toplum içinde uygunsuz davranan ve kötülük yapanlara karşı tavrımız nasıl olmalıdır?
- İş yerindeki amirlerimizi tenkid etmek gıybete ve kul hakkına girer mi? Hakaret içermeyen, fakat kınayan sözler söylemek de kul hakkına girer mi?