İnsandaki latife-i rabbaniyelerin isimlerini ve bunların mahiyetlerini anlatır mısınız?
Değerli kardeşimiz,
LATİFE-İ RABBANİYE
Ruha bağlı olan akıl, kalb, vicdan gibi manevi cihazların her biri.
“Bütün duyguların sultanı olan ince bir duygudur ki, İlâhî hakikatler onunla hissedilip zevk edilir."
Bedenin organları olduğu gibi, ruhun da latifeleri vardır. Kalp ve ruh için de latife-i Rabbaniye ifadesi kullanılmaktadır. Bunlara latife denilmesi ise latif olmaları, gözle görülmemeleri itibariyledir. On yedinci Lem’a’da şöyle geçer:
“Hem senin mahiyetine öyle manevî cihazat ve lâtifeler vermiş ki, bazıları dünyayı yutsa tok olmaz; bazıları bir zerreyi kendinde yerleştiremiyor. Baş bir batman taşı kaldırdığı halde, göz bir saçı kaldıramadığı gibi; o lâtife, bir saç kadar bir sıklete, yani, gaflet ve dalâletten gelen küçük bir hâlete dayanamıyor. Hatta bazan söner ve ölür.”
Üstteki ifadelerden bu latifelerin bir kısmının çok hassas olduğu anlaşılıyor. Gaflet ve dalaletten gelen haller bu latifeleri yaralıyor, hatta ölümüne bile yol açabiliyor.
Mesela yalan söylemek insanın vicdanını rahatsız eder. Ama bir insan bunu alışkanlık haline getirdiğinde artık yüzü kızarmaz ve bir heyecan duymadan yalan söyler hale gelir. Bu hal, ondaki dürüstlük, sadakat gibi bir takım latifelerin öldüğünün bir göstergesi gibidir.
Hutbe-i Şamiye’de insandaki latifenin müşahedetullah için yaratıldığı ifade edilir.
Müşahedetullahı; her an O’nun (Allah'ın) huzurunda olduğumuzu bilmek, O’nun sıfat ve isimlerinin tezahürlerini her an görmek şeklinde anlayabiliriz. Çünkü bütün latifeler O’nun için yaratılmıştır. Müşahedetullahın en ileri derecesi rü’yettir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Üç ihlas suresi okumak bir hatim sevabı mı kazandırıyor?
- İnsanın topraktan, cinlerin ateşten yaratılmasının hikmeti nedir?
- Oruçluyken âdet / hayız olan bir kadının, sadece su ile orucunu bozup iftara kadar başka bir şey yememesi mi gerekir, yoksa yiyebilir mi?
- Vakit namazlarında sünnetle farz arasında konuşmak, yemek yemek, su içmek gibi dünyevi bir iş yapmanın sakıncası var mıdır?
- Biri haksız yere başka birine beddua ederse bu beddua tutar mı?
- Sürekli akıntı ve kanaması olan bir kişi nasıl abdest alıp ibadet eder?
- Cennetteki hurileri kıskanmak ve dünyadan giden kadınların durumu hakkında bilgi verir misiniz?
- Ambalajında / üzerinde "Domuz yağı ve katkıları yoktur." açıklaması olan gıdalara güvenebilir miyiz; kullanmak caiz midir?
- İnsanlardaki beyaz saçların ve kılların, kabirde veya ahirette nur olacağı doğru mudur?
- Efendimizin (asm) bir karar verirken iki parmağından birine olumlu diğerine olumsuz düşünceyi tutup, bir kişiye seçim yapmasını söyleyip, çıkana göre karar verdiğine dair bir şey duydum; aslı var mıdır?