İhalede rakipleri parayla caydırmak câiz midir?
Değerli kardeşimiz,
İhaleye sunulan iş, birkaç müşterinin fiyat vermesiyle gerçek değerini bulur, iş sahibinin mağduriyeti ancak böyle önlenir.
Müşterilerden biri, diğerlerine gizlice para verip caydırmak suretiyle ihaleyi kendi istediği fiyata kapatmak isterse bu câiz olmaz. Bu hâl dürüst bir anlaşma sayılmaz. Ayrıca müşterilikten çekilmek için alınan paranın da helâl olduğu söylenemez. Zira müşteri olmaktan vazgeçmek ücreti gerektiren bir iş değildir.
Bu gibi anlaşmalı şeylere ihale yolsuzlukları, karşı tarafı batırma oyunları demek daha uygun olur.
İhalelerde rakipleri caydırmak nasıl câiz değilse, müşterileri kızıştırmak için veremeyecekleri fiyatı verip, değerinden fazlaya almaya mecbur bırakmak da öyle câiz değildir. Almayacağı mala yüksek fiyat verip malın veya ihalenin değerini yükseltmek Peygamberimizin tabiriyle (Neceş)tir ve bir aldatmacadır. Bu ise Müslüman’a yakışmaz, başkalarının ziyan görmesi için müşteri kızıştırmaktan başka bir mânâya gelmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- NECEŞ
- "Müşteri kızıştırmayınız. Bir kimse kardeşinin satışı üzerine satış yapmasın... Hiçbir kadına, kız kardeşinin çanağındaki nimetin kendi kabına konması için, onun boşanmasını istemesi helâl olmaz." hadisi ne demektir?
- MÜZÂYEDE
- MÜZÂYEDE(BAŞKASINA KARŞI BİR ŞEYİN FİATINI ARTIRMA)
- Aldığım bir malın parasını, parasını ödediğim tarihteki fiyattan ödememin bir sakıncası var mıdır?
- BORÇLARDA ENFLASYON
- GABN
- GABN (ALIŞVERİŞTE ALDATMAK)
- Ustamın yakınında dükkân açmam günah mı?
- Ticarette, alışverişlerde pazarlık yapmanın sünnet olduğunu biliyoruz. Konuyla ilgili bilgi verir misiniz?