Herhangi bir canlıyı kopyalamak caiz mi?

Tarih: 23.09.2017 - 00:07 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Yaşam için gereken temel bileşenler ile insan veya yaşayan herhangi bir canlıyı örnek alarak laboratuvar ortamında kopyalanması İslam açısından nasıl karşılanr?
- Miller Urey deneyindeki gibi yaşamın temel maddelerinden olan amino asitler üretilmiştir, önümüzdeki yıllarda geride kalan diğer temel yaşam maddeleri laboratuvar ortamında üretilip insan veya dünyamızda bulunan kompleks bir canlı laboratuvar ortamında taklit edilirse, İslam açısından durum ne olur?
- Üretilen canlının akıbeti ahirette nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Üretilen canlı insan olmaz; başka bir canlı olur. Böyle bir canlıyı terkip etmenin maksadı ve sonuçlarına bakmak gerekir. Maksadı “insan yaratmak” ise bu hem caiz değildir, hem de mümkün değildir; sözde yaratılan şeyin ne olacağı, ne yapacağı, nasıl yönlendirileceği önemli sorulardır.

İnsandan başka bir canlı oluşturmak isteniyorsa, bunun da sebebi ve sonuçları sorulmalıdır. İnsanlar yoktan bir şey yaratmıyorlar, var olandan yeni bir şeyler çıkarıyorlar.

İşte bu yeni bir şeylerin ve bu uğurdaki çalışmaların insanlara ve tabiata yakın veya uzak zamanlarda zararı olmayacaksa, aksine faydası olacaksa, bu çalışmalar yapılabilir. Aksi halde böyle teşebbüsler caiz olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun