Daha sonra belli olacak yerin satışı helal mi?
- Bir şahsın 600 dönümlük bir toprağa ortaklığı var. 'Ada' diye tabir edilen bu toprağın şu an belediye tarafından parselizasyonu (yani imar planı oluşturularak müstakil arsalara -parsellere ayırma işlemi) yapılmakta.
- Bu kişiden tahminen 4-5 ay sonra tapusu verilecek olan tahmini 100 dönüm parsellerinden iki tanesini almak istiyorum fakat bu büyük topraktan kendine düşecek kısım belirli değil. Yani aralarında nasıl anlaşacaklar bilmiyorum ama kendisine düşen paydan bana istediğim iki tanesini seçme hakkı veriyor. (Bu arsaların caddeye yakın olmaları değerlerini arttırmaktadır) Bu arsalar şu an atıl durumdadır ve üzerlerinde herhangi bir tarım yahut başka faaliyet yapılmamaktadır.
- 6 ay sonra alacağım tapunun şimdi ücretini ödemem söz konusu ve parayı verince noterde onaylı bir sözleşme yapacağız. Bu ticaret caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Araziden alacağınız kısmın bir şekilde, ileride anlaşmazlık çıkmayacak şekilde beli olması gerekir.
Mesela, arazinin yirmide birini satın alırsınız; her tarafın yirmide biri sizin olur. Aldım sattım demek yeterlidir. Ödeme peşin de vadeli de olabilir. Kayıt, ileride pürüz çıkmaması için bir tedbirdir.
Sonradan arazi parsellenince tamamının yirmide birine denk düşen bir veya daha fazla parsel, (önceden anlaştığınız nitelikteki parseller) size teslim edilir, tapusunu alırsınız.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İki evim var, zekat gerekir mi?
- Emlakçının, evi satış fiyatının üzerinde satarak kar elde etmesi caiz midir?
- Kredi kartı komisyonu adıyla tüketici kredisine yönlendirmek caiz midir?
- TİCARETLE MEŞGUL OLAN KİŞİNİN KAZANDIĞI PARA İLE ALDIĞI VE KENDİSİNE KİRA YOLUYLA KAZANÇ GETİREN GAYR-İ MENKUL`ÜN ZEKAT DURUMU NASILDIR?
- Tavuk, balık, tavşan, arıcılık, ipek böceği... zekatı nasıl hesaplanır?
- TICARETLE MEŞGUL OLAN KIŞININ KAZANDIGI PARA ILE ALDIGI GAYR-I MENKULÜN ZEKAT DURUMU NEDIR?
- BEYTÜ'L-MAL
- BEYTÜ`L-MAL
- Bitcoin veya diğer kripto paralar caiz midir?
- Ekonomik kriz nedeniyle, fazla ödeme yapmak faiz olur mu?