Siyasi cinayetler önleyici terör müdür?

Ortadoğu ve Asya tarihi siyasi cinayetlerle doludur. Siyasi cinayetlerin en az yaşandığı devlet tarihleri çok azdır.

Güç odaklı siyaset sistemleri ile adalet odaklı siyaset sistemlerinin siyasi cinayetler ve kontrollü toplumsal krizleri çıkarttığını biliyoruz.

Özel jargonu ile "iti ite kırdırma" yönteminin mucidi İngilizlerdir. Bu ekolden ders almış istihbarat teşkilatları özel görev olarak önleyici terörleri uygularlar.

Hindistan-Pakistan coğrafyasında sorunlu olan Keşmir bölgesini bırakarak ve buraya fitne tohumları atarak oluşturdukları sistem hem Hindistan'da hem Pakistan'da işlemeye devam ediyor.

"Büyük savaş çıkmasın diye küçük savaş çıkarılabilir" amacı ile şiddetin rasyonalize edildiği bu anlayış kısa vadede sonuç verir ama uzun vadede kaybettirir.

Güneş batmayan İngiliz İmparatorluğu'nun uzun sürmemesinde bu yöntemin büyük rolü vardır.

Osmanlı güçlü olduğu dönemlerde bu yöntemi hiç uygulamadı. Avrupa'da, Filipin'lerde birbiri ile savaşmak üzere olan devletlerin sorunlarını hiç bir karşılık beklemeden çözdüklerini tarihçiler yazıyorlar.

Siyaset bilimciler hep soruyorlar?

Taksim, 1 Mayıs, Kahraman Maraş, Sivas, Şemdinli olayları, 11 Eylül ABD, 7 Temmuz İngiltere önleyici terör müydü?

Yahut terör örgütlerine sessiz bir şekilde yol açarak suç işletip siyasi sonuç almak gibi bir amaçları var mıydı?

Pakistan'da kurulu düzenin Benazir Butto'dan rahatsız olduğu biliniyor. Fakat yaşanan bu suikast olayı kurulu düzene zarar verir.

Toplumsal muhalefeti tahrik etmek iki gruba yarar. Birincisi El-Kaide gibi Pakistan yönetimine öfke duyanlara yarar. İkincisi Pakistan'da kaos çıkarıp kendilerine hem istihbarat hem kuvvet olarak sığınma duygusu uyanmasını isteyenlere yarar.

Müşerref şimdi ABD'ye ve güçlü istihbarat örgütlerine daha çok yaklaşacaktır.

Türkiye'de durum

Özal'a sıkılan kurşun aslında hedefini bulmuştu. Özal'ı öldürmek değil korkutmak istiyorlardı. Zaten milli iradeden uzaklaşan Özal'ı 1988'den sonra görüyoruz. Şahsi kaygılarla hareket etti. Dayı oğlunu kamuoyu önünde MSB'lığından uzaklaştırması gibi hataları böyle duygularla işlemişti sayın Özal.

Bugün Türkiye'de Türk Gladiyosu temizlenemedi.

Suikast ve kriz planlarını projelendiren odak her an sürpriz yapabilir.

Dünyalık peşinde koşanlar, davasından ve ülkesinden çok kendisini düşünenler bu sınavı kaybederler. Cesur duruşlar hep plan bozucu olmuştur.

Türkiye'de de El-Kaide ile hükümeti karşı karşıya getirmek birçok odağın arzuladığı ve planladığı bir durumdur. El-Kaide militanları Ortadoğu'da bitmez. Onların işini kolaylaştıran istihbarat örgütlerini ve bilgilerini izleyen birimler oluşturmak gerekir. El-Kaide'yi sadece izlemek ve yakalamak yetmez.

Tekrar hatırlatalım; terör başlatılması ucuz, bitirilmesi pahalı olan bir psikolojik savaş yöntemidir.
 

NEVZAT TARHAN

moralhaber.net



Diğer Makaleler :

Terörle mücadele

"İslami Terör"den bahsetmek mümkün müdür?

İslam'ın terör dini olmadığını tam aksine terör anarşi ve fitneyi yasakladığını Kur'an'dan delil getirerek ispat eder misiniz?

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun