Beyinde kendi kendine akıllıca yollar olabiliyorsa, niye şehir yolları da asırlardır kendiliğinden olmadı?

Tarih: 09.05.2020 - 15:36 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir de beyindeki tümör vakasına bakalım. 26.54 (fortin) vakası diye geçer, fakat bu kişide felç yok. Bunun üzerine (DTI 27.05) diye bir teknik var. Difüzyon TensorImajing diye bu metotla beynin TRAKTOGRAFİSİ çekiliyor. Beyindeki yolların haritası çekiliyor. Tümör büyümüş, beyindeki yolları sıkıştırmış ama daha tıkamamış. O kişi felç olmamış. Bir araştırmacı bu hastanın motor işlevli hali çok yüksek diyor. Bu nedenle cerrah agresif değil, daha muhafazakar olmayı tercih etti. Buna bakarak tümörü sağlam dokuya zarar vermeden çıkarmaya çalışıyor. Kişi felç olmamış, ama her an felç olacak gibi tümörü çıkararak o kişinin felç olmasını engelliyor. Bu beyindeki yolların haritası.

İstanbul’a bakın Erzurum’a bakın. Bu şehirlerarasındaki yolların tesadüfen olması mümkün mü? Binlerce sene içerisinde İstanbul’dan Erzurum’a giden insanlar bu yolları yaptı. Beyindeki yollar hiçbir dış müdahale olmadan nasıl yapılabilir?

Peki, beyinde kendi kendine akıllıca yollar olabiliyorsa, niye şehir yolları da asırlardır kendiliğinden olmadı? Demek ki orada bir dış irade bunu tercih etmemiş, ama insan beyninde bir dış irade beyninde yollar olmasını tercih etmiş. Bu da tesadüfî varoluşla beyindeki yolların oluşmasının ne kadar imkânsız olduğunu gösteriyor.

İnsan beyninin çalışmasına bakalım:

Sözcük üretirken ve sözcük oluştururken beynin aşağı yukarı her tarafı çalışıyor. Kelime öğretmek bile beynimizin her tarafını çalıştırıyor. Kekemelerde vardır, öğrencilik yıllarımızda, “Bir şeyden korktu, köpekten korktu dili tutuldu.” derlerdi. Biz bunu hocalara sorardık. Bu bilimsel değildir. Böyle bir şey olamaz derlerdi, ama şimdi bilimsel temeli anlaşıldı. Bir çocuk köpekten korktuğu zaman beyinde sinirsel devre patlıyor. Patladığı zaman sözcük üreten beyin bölgesinde sözcüğü anlatan beyin bölgesinin bağlantısı kopuyor. Kopunca düşünce hızıyla, düşünceye anlam katma hızı aynı olmadığı için takılıyor kişi ve kekemelik ortaya çıkıyor.

Bilim Adamlarını Hayret İçerisinde Bırakan Keşif

National Geographic’te 2014’de yayınlanan bir çalışmadan bahsedelim: Çeşitli kimyasallarla fare beynindeki yağı eritiyorlar. Yağ eriyince şeffaf bir beyin kalıyor ortada. Bu şeffaf beyine başka bir protein vererek beyninin yüzde birine tekabül ederek başka bir nöronun yayıldığı geniş alan ortaya koyuyor. Bir sinir hücresi beynin her tarafını dolaşıyor, bu çok hayret edici. 2014’te fare beyninde bir sinir hücresinin metrelerce dolaşması ciddi bir keşiftir ve bilim adamlarını hayret içerisinde bırakmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun