Allah kibirli ve narsist mi?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, "Güneş'in ışığı vardır." demek kibir değildir aksine bir hakikati ifade etmektir. Ama Güneş'in ışığını yansıtan aynada ışık var demek ve bu ışığı aynadan bilmek kibirdir.
Ezeli ve ebedi güneşimiz olan Allah Teala Hazretlerinin celali ve cemali bütün esması böyledir ve kemaldedir. Onları söylemek bir hakikati dile getirmektir, yaratılanlar için kullanılan kibirle hiçbir ilgisi yoktur.
Kibir kavramı daha çok haddi aşıp kendinden yukarı bir mertebeye göz dikme manasına gelir. Kibirli olmak ile vakarlı olmak arasında fark vardır.
Vakarlı olmak bir açıdan mütekebbir olmak demektir. Allah’ın bir ism-i celili “Mütekebbir”dir. Yani büyüklüğü nispetinde kendini göstermektedir.
Allah’ın gösterdiği tekebbür tamamen vakardır. Şayet hayal ettiğimiz gibi “tevazu” gösterirse tamamen tezellül olur. Çünkü Allah’ın tevazu göstereceği hiçbir varlık yoktur.
Hâlbuki Allah’ın mahlukları olan bütün varlıklar Allah ile kıyaslanamayacak durumdadır. Çünkü kavinin zayıf olana karşı tavrı iki şekilde olur:
Biri ona karşı gücünü göstermek, ki bu “gövde gösterisi” kibri ifade eder. Diğeri de mahviyet göstermesidir ki, bu da tevazudur.
İnsanların kendi aralarında bu olabilir. Fakat eşi-benzeri olmayan Allah ile kulları arasında bu karşılaştırmaya imkân verecek bir benzerlik yoktur. Zira, karşı taraf ne ilahi tevazu ne de sultani tekebbür makamına karşı kıyaslamaya imkân veren bir muhatap değildir. Yani bütün varlıklar ne Allah’ın kemal ve cemal sıfatlarına bir mikyas ne de celal ve kahhar sıfatlarına bir miyar olamaz.
Bu sebepledir ki, Allah onlara karşı sadece olduğu gibi görünmeyi izzetin ve vakarın bir düsturu olarak kabul etmiştir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah'ın isimleri'nin tecellisi ne demektir?
- Peygamberimiz (asm)'in duasıyla bitmeyen yağ bereketi nasıl oldu?
- Allah ismi yerine, "Tanrı", "Tanrım" gibi ifadeler kullanmak caiz midir?
- ER-REZZÂK
- Allah'ın sıfatları nelerdir?
- Şuunât-ı İlahiye ne demektir?
- Allah'ın sıfatları nelerdir, nasıl anlaşılmalıdır?
- Allah'ın fiili isimleri nelerdir, örnek verebilir misiniz?
- Allah'ın isimleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Allah ü tealaya, 99 isminden başka, Padişah, Sultan, Rabb, Mevla, Çalap, Hüda gibi isimler söylemek caiz olur mu?