“Ölünün cesedine verilen eziyet, canlıyken verilmiş gibidir.” hadisini açıklar mısınız? Ölü mezardayken, belli bir süreden sonra içini kurtçuklar basmakta, onu kemirerek çürümesini sağlamaktadırlar...
Değerli kardeşimiz,
Ölüm yokluk değildir; daha güzel bir alemin kapısıdır. Nasıl ki, toprak altına giren bir çekirdek, görünüşte ölüyor, çürüyor ve yok oluyor. Fakat gerçekte daha güzel bir hayata geçiş yapıyor. Çekirdek hayatından ağaçlık hayatına geçiyor.
Aynen bunun gibi, ölen bir insan da görünüşte toprağa giriyor, çürüyor, ama geçekte berzah ve kabir aleminde daha mükemmel bir hayata kavuşuyor.
Beden ile ruh, ampul ile elektrik gibidir. Ampul kırılınca elektrik yok olmuyor ve var olmaya devam ediyor. Biz onu görmesek de inanıyoruz ki, elektrik hala mevcuttur. Aynen bunun gibi, insan ölmekle ruh vücuttan çıkıyor. Fakat var olmaya devam ediyor. Cenab-ı Allah ruha münasip daha güzel bir elbise giydirerek, kabir aleminde yaşamını devam ettiriyor.
Bu sebeple Peygamberimiz (asm),
“Kabir ya Cennet bahçelerinden bir bahçe, ya da Cehennem çukurlarından bir çukurdur.”(Tirmizi, Kıyamet 26)
buyurarak, kabir hayatının varlığını ve nasıl olacağını bize haber veriyor.
Beden ruhun elbisesidir. Elbisemizi çıkardıktan sonra ona vurmanın, onu kesmenin, onu yakmanın ya da başka bir şeyle zarar vermenin bize bir zararı olmaz. Bunun gibi ruh bedenden çıktıktan sonra onun elbisesi gibi olan bedene zarar verilse bile bu ruhu etkilemez. Bu nedenle toprakta çürüyen bedendir; ruh ondan etkilenmez.
Konuyla ilgili rivayetlere gelince:
Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) şöyle buyurdular:
"Ölünün kemiğini kırmak, onu diri iken kırmak gibidir." (Hz. Aişe bu sözüyle) günah cihetiyle demek istemiştir. [Muvatta, Cenaiz 45, (1, 238); Ebu Davud, Cenaiz 64, (3207).]
Ümmü Seleme radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Ölünün kemiğini kırmak günah itibariyle tıpkı dirinin kemiğini kırmak gibidir." (İbn-i Mâce: 1616)
Demek ki insan değerli bir varlıktır. Cenazesine bile eziyet etmek yasaklanmıştır. Bundan dolayı "Müsle" denilen,düşman cenazelerine zara vermek yasaktır.
Buna göre rivayetlerde eziyet denilmesi, ruhun eziyet görmesi olarak değil, yapılan işlemin haram olması ve günah yönünden hayattayken zarar vermek gibi değelendirilmesi açısındandır. Nitekim yukarıdaki rivayetlerde bu konu açıkça görülmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ölü kimseden alınan organ, acı çekmesine neden olur mu?
- İslâm'da ölünün cesedini yakmak haram mı? Ölünün cesedi yakılınca, külü savrulup dağılsa ruhu nerede olur?
- Öldükten sonra da şimdiki aklımız olacak mı?
- Allah Teala şehitler için, "Onlara ölü demeyin, çünkü onlar ölü değildir." diyor. Acaba şehitler için hüküm nedir?
- Müminin ölüme bakışı nasıl olmalıdır? Mümin ölümden korkar mı; korkmak günah mı?
- Kabir azabı ruha mı yoksa bedene mi uygulanır?
- Cesedi bulunamayan ölülerin kabir azabı nasıl olacak?
- Ölen bir insanın ruhunun daha önce yaşamış olduğu mekanları ziyaret etmesi ne derece doğrudur? Ölen kişinin ruhu gezer mi?
- 3.000 yıl önce ölen birinin kabir azabı ile kıyamete yakın ölen kimsenin kabir azabı bir olur mu?
- Öldükten sonra yine eşlerimizle, evlatlarımızla, anne-babalarımızla görüşebilecek miyiz; birbirlerimizi hatırlayacak mıyız?