Abbas b. Ubâde hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Abbâs b. Ubâde b. Nadle el-Ensârî el-Hazrecî (ö. 3/624) Akabe biatlarına katılan sahâbîdir.
Hz. Peygamber’e birinci Akabe’de biat eden on iki Medineli’den biridir. İkinci Akabe’de de bulundu ve Hazrecliler’e hitaben bir konuşma yaparak Resûlullah’a biat etmenin, her ne pahasına olursa olsun onu düşmanlarına karşı savunmak mânasına geldiğini, bunu yapamayacaklarsa biat etmemeleri gerektiğini onlara hatırlattı. Biattan sonra Medine’ye dönmedi, Hz. Peygamber’le birlikte Mekke’de kaldı. Peygamber’den kısa bir süre önce hicret etti. Bu sebeple “Medineli muhacir” diye anıldı. Hicret’ten sonra muhacirlerden Osman b. Maz‘ûn ile kardeş ilân edildi.
Bedir Savaşı’na iştirak etmeyen Abbas b. Ubâde, Uhud Savaşı’na katılmıştı. Bu savaşta İslâm ordusu bozguna uğradığı sırada, dağılan orduyu tesirli konuşması ile toplamaya çalıştı. Miğferini ve zırhını çıkarıp, “Eğer Peygamberimize bir şey olur da biz sağ kalırsak, Rabbimize karşı ileriye süreceğimiz hiçbir mâzeretimiz yoktur!” diyerek düşman saflarına daldı ve sonunda şehid düştü.
Vâkıdî, Kitâbü’l-Megazî (nşr. M. Jones), London 1965-66 → Beyrut, ts. (Âlemü’l-Kütüb), I, 237, 258, 303; İbn Hişâm, es-Sîre (nşr. Mustafa es-Sekka v.dğr.), Kahire 1375/1955, II, 432, 446, 448, 464, 494; İbn Sa‘d, et-Tabakatü’l-kübrâ (nşr. İhsan Abbas), Beyrut 1388/1968, I, 220, 223, 226; İbnü’l-Esîr, Üsdü’l-gabe (nşr. Muhammed İbrâhim el-Bennâ v.dğr.), Kahire 1390-93/1970-73, III, 163-164; İbn Hacer, el-İsâbe, Kahire 1328, III, 630-631.
Nevzat Âşık
Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi 1. Cilt
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Abbas (ra.) hakkında bilgi verir misiniz?
- Abbâd b. Bişr hakkında bilgi verir misiniz?
- Abbâs b. Mirdâs kimdir?
- Abâdile ne demek?
- Abbâd b. Süleyman es-Saymerî kimdir?
- Abbâdîler hakkında bilgi verir misiniz?
- Abbâd b. Ziyâd b. Ebû Süfyân hakkında bilgi verir misiniz?
- Abbas b. Ahmed b. Tolun hakkında bilgi verir misiniz?
- Abbâdî Ebû Âsım kimdir?
- Abbas b. Me'mûn kimdir?