Kuran ve Sünnet kalp masajına ve kalp masajı süresine nasıl bakar?
- Peygamber (asm) hekimlerin piridir. Günümüzde ölülere veya ölüm anındaki kişilere uygulanan kalp masajı ve kalp masajı süresine İslamiyet nasıl bakar?
- Eski bir doktor olarak bir sualim var. Tıp fakültesinde bize anlatılan bir konuyu dinin ölçülerine vurmak arzusundayım. "Kalbi durmuş olan ve kalp masajı yapılması gereken bir insana KAÇ DAKİKA kalp masajı yapılmalı" ile ilgili olarak bize şöyle anlatıldı: "Kalp masajı yapan kişi yorgunluktan bitip tükeninceye kadar kalp masajına devam etmeli, çünkü 2 saat sonra dahi kalbi tekrar çalışan bir vakaya rastlanılmış."
- Pratik uygulamada ise ben bir insana 2 saat kalp masajı yapıldığını hiç görmedim, yorgunluktan tükeninceye kadar yapanı da görmedim ve "bu insan YAŞLI birisi ise kalbinin tekrar çalışma ihtimali az" nazarıyla bakılıyor. Ambulans doktoru olarak görev yaparken başımdan geçen bir hadise de şu:
- Ambulansımız bir eve yönlendirildi, karşımda yaşlı denebilecek, cansız vaziyette yatan bir insan vardı, kalp masajına başladım, hiç olmazsa 45 dakika yapayım düşüncesindeydim. 45 dakika oldu veya olmadı, hasta yakını benden kalp masajına devam etmememi rica etti. Çünkü kalp masajı yaparken dakikalar ilerledikçe kalbi duran insanın cesedi yıpranıyor, hatta göğüs kemiği de kırılabiliyor.
- Sualim şu:
1. Kur'an ve Sünnet kalp masajına ve kalp masajı süresine nasıl bakar?
2. Ölünün cesedine saygının ölçüsünde sınırlar ne olmalı?
Değerli kardeşimiz,
Kur'an’da ve sünnette doğrudan kalp masajı ile ilgili bir açıklama yoktur.
Genel olarak Kur'an ve sünnetin istediği “hayatın korunmasıdır” ve bu husus temel kurallar arasındadır.
Kalbi duran bir kişi henüz tıbben ölmemiş ise, masaj ile hayata dönmesi muhtemel ise bu ihtimal mümkün ve uygun olan sona kadar kullanılmalıdır.
Bu maksatla yapılan işlem insan bedenine saygıyı ihlal etmiş olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Lazarus sendromu nedir, tavrımız ne olmalı?
- Her gün aynı ibadetler monotonluğa neden olmuyor mu? Her gün aynı ibadeti tekrar etmeye ne gerek var, sıkıcı olmaz mı, insana usanç vermez mi?
- Riyazet hakkında bilgi verir misiniz?
- Allah, kullarının kalplerine bakar deniliyor, nasıl anlamalıyız?
- Akıl, kalb, vicdan, hafıza, hayal, irade, şuur gibi latifeler birer "meleke" midir? Bunlar hangi alemlerden gelir? Ruhun emir aleminden olması ne demektir?
- Cinler neden insanlardan daha uzun yaşar?
- Kalp kalbe karşıdır, derler, aslı var mıdır?
- Refah ve Saadet
- Ben, kainata, yere göğe sığmadım, fakat müminin kalbine sığdım, hadisi kutsisi mevzu mudur?
- Yasin suresi Kuran'ın kalbi mi?