Yaratılış, mazide bitmiş bir olay mı yoksa devam eden bir süreç mi?
Değerli kardeşimiz,
Yaratılış Süreci
هُوَ الَّذ۪ى يُصَوِّرُكُمْ ف۪ى اْلاَرْحَامِ كَيْفَ يَشَٓاءُۜ “O (Allah), sizi rahimlerde nasıl dilerse öyle şekillendirir.” (Âl-i İmran, 3/6)
Yaratılış mazide bitmiş bir olay değil, devam eden bir süreçtir. Allah yaratmış bırakmış değil, yaratmaya devam etmektedir. Kur'an bunu كُلَّ يَوْمٍ هُوَ ف۪ى شَاْنٍۚ “O (Allah), her gün yeni bir tasarruftadır” (Rahman, 55/29) diyerek bize anlatır. Hamdi Yazırın ifadesiyle “Kâinat kitabının bir taraftan harfleri ve satırları silinip, diğer taraftan yazılmaktadır.” (Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, IV, 3003)
Deist filozoflara göre Allah, evreni yarattıktan sonra -kurulmuş bir saat misali- onun gidişine artık karışmaz olmuş, onu kendi kendine işlemeye bırakmıştır. (Macit Gökberk, Felsefe Tarihi, Remzi Kit. İst. 1990, s. 392; ayrıca bk. Mehmet Aydın, Din Felsefesi, s. 141)
Hâlbuki Allah’ın nâfiz ve yaratıcı iradesi, daima faaldir. Üstteki iki ayette bunu görebildiğimiz gibi, etrafa dikkatle baktığımızda da aynı gerçeği gözlerimizle görebiliriz. Mesela güneş ve ayın hareketleri rutine bağlanmıştır, yarın güneşin kaçta doğup batacağı, hangi gün ay tutulacağı bir yıl önceki takvimde vardır. Ama bu yılın kurak mı yoksa yağışlı mı geçeceği önceden bilinmemektedir. Mesela şu ayette yağmurun bol gönderilmesi insanların istikametli olmasına bağlanmıştır:
وَاَنْ لَوِاسْتَقَامُوا عَلَى الطَّر۪يقَةِ َلاَسْقَيْنَاهُمْ مَٓاءً غَدَقًا “Eğer dosdoğru yolda olsalar, onlara bolca yağmur yağdırırız.” (Cin, 72/16)
Küçük bir âlem olan vücudumuzda da ilahi icraatı kolayca görebiliriz. Vücudumuz yüz trilyon hücreden meydana gelir. Bunların her biri âdeta bir fabrika ve kimya laboratuvarıdır ve her bir hücresinde her an binlerce reaksiyon gerçekleşmektedir. İşin garip tarafı, insan bir tek hücresinde bile kendisi faaliyet gösteriyor değildir!
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah'ı Gösteren 100 Trilyon Pencere
- Süt Fabrikalarının Öyküsü
- Velayet-risalet ilişkisini açıklar mısınız?
- Kendi iç âlemimizi de mescitler topluluğu olarak görebilir miyiz?
- Mucizevî Mekanizma: DNA Tamiri
- Sonbaharda Yapraklardaki Renklenmenin Hikmetleri
- Üreme Sistemi Kör Tesadüfle Oluşabilir mi?
- Ortak ata mı, ortağı olmayan yaratıcı mı?(Bilim yaratılış diyor- 27)
- Fosillerin Kötüye Kullanılması (Bilim 'Yaratılış' Diyor-16)
- Bilim 'Yaratılış' Diyor-7