Kırk iyilik vardır ki bunlardan birini yapan cennete girer, hadisini açıklar mısınız?

Tarih: 11.11.2015 - 02:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Amr İbnu'l-Âs (radıyallahu anh) anlatıyor. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki:
"Kırk iyilik vardır. En üstünü sağmal keçi bağışlamaktır. Bu iyiliklerden birini, sevab ümid ederek ve vâdedilen mükâfatı tasdik ederek yapan kimseyi Allah mutlaka, bu ameli sebebiyle, cennete koyar."
-  Bir internet sitesinde karsilastigim bu hadis-i şerifte bahsedilen 40 iyilik hakkinda bilinen bir sey var midir?
- Tum iyilikler bu tanimin icerisine girer mi?
 - Eger hepsi girmiyorsa yaptimiz iyiliklerde hadiste soylenmis oldugu gibi sevap ümid edip, vadedilen mükafatı tasdik etmeli miyiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhumâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kırk iyilik vardır. Bunların en üstünü, birisine sağıp sütünden faydalanması için ödünç olarak sütlü bir keçi vermektir. Kim, sevâbını umarak ve mükâfâtını Allah’ın vereceğine inanarak bu kırk hayırdan birini işlerse, Allah Teâlâ onu bu sebeple cennete koyar.” (Buhari, Hibe, 35; Ebu Davud, Zekat, 42) 

Konuyla ilgili olarak, ödünç keçi vermekten başka, selâm almak, aksırana dua etmek, geçenlere eziyet veren şeyleri yoldan kaldırmak da bu kırk iyilikten sayılmıştır.

Bu bağlamda şu ameller de kişiyi cennete götürecek güzel işler olarak zikredilmiştir.

Akrabayı ziyaret etmek, aç olanları doyurmak, susuz kalan kimseye su ikram etmek, Müslüman kardeşinin sıkıntısını gidermek, topluca oturulan mekanlarda gelene yer açmak, Müslüman kardeşini sevindirmek, Müslümanı zalimin elinden kurtarmak, iyiliğe yönlendirmek, iyilikle insanların ıslahına çalışmak, yardıma muhtaç kimseye -yardımda bulunamasa da- güzel sözle mukabele etmek, komşuya hediye vermek, hastayı ziyaret etmek, gıybet yapılmasından hoşlanmamak, Müslüman kardeşiyle kucaklaşmak, Allah için sevmek, Allah için bir araya gelmek, Allah için ziyaret etmek, Allah için infak etmek, bineğine yükünü bindirene yardım etmek... (bk. Ayni, Umdetu'l-Kari, 13/188)

Kirmani bu hadisin sadece bu ve benzeri zikredilecek amellerle sınırlanamayacağını, başka amellerin de kastedilmiş olabileceğini belirtmektedir. (bk. age.)

Dolayısıyla her hayırlı amel bu hadisin kapsamı içerisine girer...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun