Tevfizi talakta, erkek kadına talak hakkı verdiği zaman, erkeğin talak hakkında azalma olur mu?

Tarih: 17.03.2014 - 11:55 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Tefvizi talakta, erkek kadina talak hakki verince genel kaniya göre erkegin üc talak hakkindan birisi gidiyor ve iki talak hakki kaliyor, dolayisiyla üc talaki birden vermesi engellenmek isteniyor. Bu sekilde dogru bir uygulama midir?

- Yani kadina bosama hakki verince erkegin talak hakki eksiliyor mu, yoksa erkegin hala 3 talak hakki kalip kadina da vekalet yoluyla bu talak mi veriliyor? 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslam’da boşama yetkisi prensip olarak kocaya verilmiştir. Boşama yetkisini elinde bulunduran kocanın, bu yetkisini, nikah akdi sırasında veya evlilik süresi içinde karısına veya bir başkasına devretmesi mümkündür. Buna “tefviz-i talak” denir.

Tefviz, nikah akdi esnasında olabileceği gibi, evliliğin devam ettiği bir zamanda da yapılabilir. Nikah akdi esnasında tefviz olacaksa bu, kadının o sırada bu hakka kendisinin de sahip olmasını şart koşmasıyla olur.

Kadın bu hakka nikah kıyılırken mesela “Boşama yetkisi elimde bulunup, dilediğim zaman kendimi boşama şartıyla evleniyorum.” demesi ve erkeğin de bunu kabul etmesi ile sahip olur. Yani talakın devri teklifinin önce kadın tarafından yapılıp erkeğin daha sonra kabul etmesi gerekir. Bu şekliyle boşama yetkisini alan kadın dilediği zaman boşanabilir (bk. Fetavay-ı Hindiyye, I, 387 vd. ; İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, II, 276).

Kadına verilen boşama yetkisi, erkeğin boşama hakkında bir eksilmeye sebep olmaz. Erkek bu durumda da üç boşama hakkında sahiptir.

Boşamada yetki devri kısmen ya da tamamen olabileceğinden, üç boşama hakkından diyelim birisi verilmişse bu durumda kadın bir boşama hakkını kullanabilir. Eğer mutlak yetki verilmişse, kadına üç boşama hakkı da verilmiş demektir. 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun