Manevi cihad nedir, nasıl yapılmalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Manevi cihad, bütün Müslümanların kendi nefsi arzularını gemlemek amacıyla nefis ve şeytanın tuzak ve hilelerine karşı mağlup olmamak için yürüttükleri manevi bir savaştır.
Manevi mücahede, ya da “Cihad-ı ekber” (en büyük cihad) olarak da nitelendirilen manevi cihadın amacı, her mümin için nefis ve şeytan ile bir ömür boyu mücadele etmek, nefsini kötülüklerden arındırarak, istikamet çizgisinde halis bir kul, faydalı bir Müslüman, faziletli ve kamil bir insan olmaktır. Manevi cihad, iç dünyanın tanzimine kuvvet vermektir. İçini kirden, günahtan yıkamak ve bütün kötülüklerden arınmaya çalışmaktır. Müminin kendi iç dünyasını mamur ve müstakim kılmasını amaçlayan manevi mücahede, kulluk görev ve ciddiyeti ve insan olma sorumluluğudur.
Manevi mücahede, bütün Müslümanlar için daimî bir farzdır. Manevi mücahede, süreklilik içinde kulluk şuurunu icra etmeye çalışmaktır. Manevi cihadın önemi Kur’an-ı Kerim ve hadislerde açık bir şekilde vurgulanmıştır. Hz. Muhammed (a.s.m.)
“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol.” (Hud, 11/112)
ayet-i kerimesi ile ilgili olarak,
“Hud Sûresi beni ihtiyarlattı.” (Tirmizi, Tefsir, sure 56)
buyurarak, emr-i ilahi çizgisinde istikameti muhafaza etmenin önemini ve kulluk görevi ile ilgili hassasiyetini ifade etmiştir.
Nitekim Kur’an-ı Kerim'de
“Güneşe ve onun aydınlığına, güneşi takip ettiğinde Ay’a, onu açığa çıkardığında gündüze, onu örttüğünde geceye, gökyüzüne ve onu bina edene, yere ve onu yayıp döşeyene, nefse ve ona birtakım kabiliyetler verip de iyilik ve kötülüklerini ilham edene yemin ederim ki, nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiş, onu kötülüklere gömen de ziyan etmiştir.” (Şems, 91/1-10)
beyanıyla Cenab-ı Hak kurtuluşa ermenin ancak nefsini kötülüklerden çekmek ile mümkün olacağını kasem (yemin) ile beyan buyurmaktadır.
Hz. Muhammed (a.s.m.) bir hadisinde
“Mücahid nefsiyle cihat edendir.” (Tirmizi, Feza’iü’l cihad 2)
buyurarak, nefis ile mücadelenin önemini belirtmiş, Cenab-ı Hak da, Kur’an-ı Kerim'de nefsin kötülük ve desiselerine karşı:
“ Muhakkak nefis daima kötülüğe sevk eder.” (Yusuf, 12/53),
“Benim ayetlerimi, az bir dünya menfaatiyle değiştirmeyin. Ve yalnız benden korkun, yasaklarıma karşı gelmekten sakının.” (Bakara, 2/41)
emri ile insanları ciddi bir şekilde ikaz etmiştir. Bu ikaz ile birlikte arınmanın ve temizlenmenin yollarını da göstermektedir:
“Nitekim kendi içinizden, size ayetlerimizi okuyan, SİZİ TEMİZLEYEN, size kitabı ve hikmeti getirip bilmediklerinizi öğreten bir resul gönderdik.” (Bakara, 2/151)
Dinde muvaffakiyet, büyük ölçüde manevi cihadda muvaffakiyet demektir. Gerçekten Allah’ın emirlerine uyma konusunda nefsi ile cihad edemeyenin düşmanla cihat edemeyeceği de açıktır.
Manevi mücahade yapan müminlere Yüce Allah’ın yardım ve ihsanı vardır. Nitekim bu hususu şu ayet-i kerime teyit etmektedir:
“Bizim uğrumuzda gayret gösterip mücahede edenlere elbette muvaffakiyet yollarımızı gösteririz. Muhakkak ki Allah iyi davrananlarla beraberdir.” (Ankebut, 29/69).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cihat yapmayı isteyen birine ne önerirsiniz? Neler cihattır?
- Mevlana, Moğollara yönelik neden cihad etmemiştir?
- Günümüzde cihadı nasıl anlamalıyız? Cihadın kısımları nelerdir? Mesela bir küçük musibet anında sabretmek cihad etmek olur mu? Menfaatinin olacağı bir işi terk etmek cihad olur mu? Allah için rahatından vazgeçmek cihad olur mu?..
- İslam'a yapılan saldırılara karşı cihad nasıl yapılır? Günümüzde, gerek dinimize gerekse Allah'a ve Hz. Muhammed'e bir çok saldırıda bulunuluyor, bu savaş yapmamızı gerektirmez mi?
- Cihad nasıl olmalıdır; bombalı saldırılar cihad ile açıklanabilir mi?
- MÜCÂHEDE
- Ayet ve hadislerin ışığında cihadı anlatır mısınız?
- Cihadın kısımları nelerdir?
- Cihad ve fetih kavram veya anlayışlarını çağdaş dünyaya, medeni insanlara en mukni şekilde nasıl açıklayabiliriz?
- CEHD