Küfür olan şeyi bilmeden yapan kişi kafir olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Küfür gerektiren bir söz söyleyen veya bir fiil işleyen kimse kâfir olur. (bk. İbn Hacer el-Heytemi, ez-Zevacir, 1/47)
Örneğin, bir kimse, zinanın, içkinin haram olmadığını veya namazın, orucun farz olmadığını söylese kâfir olur. Çünkü herkes tarafından bilinmesi gereken bu gibi hükümleri bilmemek mazeret değildir. Buna mukabil, bir kimse: “İddet süresi içinde olan bir kadını nikahlamak caizdir” dese kâfir olmaz. Çünkü bu bilgi ilim ehline mahsustur. Bununla beraber, ilgili adama bunun haram olduğunu bildirdikten sonra yine aynı fikrinde ısrar ederse, o zaman kâfir olur. (Nevevî, el-Mecmu’, 3/14, 80)
- Özetle: Bir insan yakın zamanda müslüman olmuş veya dini bilgileri öğrenmesi kolay olmayan bir ortamda yaşıyorsa, bunun -küfür olan bir sözü- hakkında “ben bunun küfür olduğunu bilmiyordum” demesi kabul edilir. (bk. Nevevî, 12/143; 20/19)
Şunu özellikle belirtmek isteriz:
Bu açıklamalar, insanları sakındırmak ve daha dikkatli olmaya yönlendirmek içindir. Yoksa bu ifadeleri söyleyenlere kafir demek doğru olmaz. Bu konuda temel kural şudur: Müslüman olduğunu söyleyen kişiye asla kafir denilemez.
Alimlerimiz “elfaz-ı küfür” dediğimiz bazı kelimeleri söylemenin küfür olacağını söylemişler. Ancak bu sözleri söyleyenlere de kafir dememişlerdir. Daha dikkatli olsunlar diye ikaz etmek için uyarmışlardır.
Bir insanın küfre düştüğüne hüküm vermek için belli bir ilmi heyet tarafından değerlendirilir ondan sonra küfre düştüğü anlaşılırsa tövbeye davet edilir. Eğer tövbe etmezse o zaman küfrüne hüküm verilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Elfaz-ı küfür söyleyen kişi kafir olur mu? Bir kimsenin bazı ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- DÂRÜ'L-HARB / DÂRÜLHARP
- Haram bir şeye güzel demek / beğenmek insanı dinden çıkarır mı?
- Bir Müslümanın diğer bir Müslümanı kötülemek için, onun ağzına sövmesi onu kâfir yapar mı?
- Nefsimize nasıl hakim olabiliriz?
- Sünnet olan ezanı dinlememek kişiyi kafir eder mi?
- Büyü (sihir) yapmanın hükmü nedir, büyü yapan şirke girer mi?
- Elfaz-ı küfür söyleyen kişi kâfir olur mu?
- Yaptığı günahları başkasına anlatanların affı zor mudur?
- VPN uygulamasının kullanımının dinimizde bir sakıncası var mı?
- Şunu ve bunu yapmaya yemin eden biri kaç kefaret verir?
Yorumlar
Ben bu konularda çok takıntı yapıyorum. İnternette araştırma yapıyorum ve Küfür konusunda korkuyorum. Ne yapabilirim?
Takıntı haline gelmişse vesveseye dönüşmüş demektir. Bu durumlarda aklınıza hangi olumsuz düşünceler gelirse gelsin imanınıza zarar vermeyeceğini bilincinde olmalısınız. Vesveseyi dikkate almazsanız süreç içinde azalır ve biter.
Arkadaşım dini mizah olan video ve görsel şeyler attı. Bende bunlara gülmüştüm ama dini mizaha mı yoksa alaya mı girdiği konusunda pek emin değilim. Bunun dinden çıkardığını pek bilmiyordum yani ben dinden çıkmış olur muyum?
Dini bir meseleyi mizah veya alay konusu yapan bir videoyu izlemenizden dolayı küfre girmezsiniz.