Gümüş ve Altın Kaplardan Yemek Yenip Su İçilir mi? Abdest Alınır mı?
Altın ve gümüş gibi kapların, yemek ve içmekte veya abdest alma gibi işlerde kullanılması kesinlikle câiz değildir. Ancak kadınlar, bunları süs ve zinet eşyası olarak kullanabilirler. Erkeklerin ise, sadece gümüş yüzük takmalarına cevaz verilmiştir. Altın ve gümüş dışında bir maddeden yapılan eşyaları kullanmakta ise, hiçbir beis yoktur. Eşya eğer tamamı altın veya gümüş değil de başka maddelerle karıştırılmışsa, bu durumda itibar, hangi maddenin fazla olduğunadır. Altın veya gümüş çoksa o kaplar kullanılmaz. Az ise kullanılır. Buna göre altın veya gümüş suyuna batırılmış kapları kullanmanın câiz olduğu açıktır. Çünkü bu gibi kaplarda altın veya gümüş miktarı, diğer maddelerden azdır. * * *
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Taharet Nedir?
- Şer`an necis sayılan müşriklerin ve Yahudi, Hiristiyan gibi Ehl-i Kitabdan kimselerin kaplarından yemek yiyip, su içmek câiz olur mu? Çünkü, bunların kaplarında domuz pişip, şarap kaynatılması ihtimal dahilindedir?
- Gümüşten yapılmış süs eşyalarının evde bulunması caiz midir?
- Tespihte gümüş püskül kullanmak caiz mi, günah olur mu?
- Hanımların Altın ve Gümüşten Yapılmış Ziynet Eşyalarına da Zekât Lâzım Gelir mi?
- Gusletmesi Farz Olanlara Haram Olan Şeyler Nelerdir?
- Orucu Bozup Keffareti veya Yalnız Kazâyı Gerektiren Haller Nelerdir?
- Altın diş takmak veya dişleri altın kaplatmanın hükmü nedir?
- Kılıç ve silahlarda altın kaplama kullanımı caiz midir?
- İnfakta bulunmanın, sadaka vermenin ölçüsü nedir? Tüm arttırımlarımı (birikimlerimi, ihtiyaçlarımı karşıladıktan sonra geriye kalan kısmı) sadaka olarak verebilir miyim?