Kadınların, Allah Resulüne ve sahabe efendilerimize karşı sevgileri nasıl olmalıdır?
- Bir bayanın, Peygamberimiz'e veya bir sahabeye eş olmak / evlenmek isterim, demesinin bir sakınca var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Bir bayanın, “Hz. Peygamber (a.s.m)’e veya bir sahabiye eş veya cariye olmak isterim.” demesi, gerçekleşmesi mümkün olmayan bir temennidir. Böyle bir temenniden erkeklerin rahatsız olmaması gerekir.
Fakat, böyle bir şeyi söylemek de doğru bir ifade tarzını yansıtmaz. Bu ifade birkaç yönden yanlıştır.
Birisi, Hz. Peygamber (a.s.m) veya bir sahabeye eş olmayı düşünmek, kendini beğenmişliğin, kendine pay biçmenin, şımarıklığın ifadesidir.
Diğer bir yanlış, özellikle evli bir kadının hiç ihtiyaç olmadığı hâlde lüzumsuz yere -özellikle sahabe hakkında olursa- kocasını rahatsız edebilecek böyle bir ifadeyi seslendirmesidir.
Çok önemli bir yanlış da, sevgi kalbin bir fonksiyonu olmasına rağmen, bunu nefsin bir fonksiyonu olarak dillendirmektir. Kalbî sevgi ulvî olan kemalatı seslendirir, nefsanî duyguları harekete geçirecek bir pozisyona girmez. Allah Resulüne (asm) olan sevgiyi daha nezih, daha nazik, daha ulvî sözcüklerle ifade etmek gerekir.
“Ben hep onun hizmetinde bulunurdum, ayaklarına su dökerdim, hanımlarına samimi bir hizmetçi olurdum, savaşlara katılır onun yolunda şehit olurdum...”
gibi bazı sözler söyleyebilir.
Bir diğer yanlış, hayali hakikate karıştırmaktır. Resulullah (asm)’ı seven, onun bir dediğini iki etmez. “Eğer o zamanda olsaydım... şöyle şöyle yapardım…” gibi hayalî bir kahramanlığa soyunmak yerine, içinde bulundukları zamanı değerlendirip sevgilerini lafla değil fiilleriyle güzel ahlaklarıyla, insanlıklarıyla, dindarlıklarıyla gösterecektir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Allah ve Peygamber sevgisini içimde nasıl arttırabilirim?
- Sahabe sevgisinin dinimizdeki yeri nedir ki, bazı gruplar sahabelerden bir kısmına düşman ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ameller ancak niyetlere göredir!
- İsteğimizin olması için çok namaz mı kılmalıyız?
- ARKADAŞ, ARKADAŞLIK
- Arkadaş seçiminde dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir? Dini vecibelerini yerine getirmeyen insanlarla ilişkilerimiz nasıl olmalı?
- Peygamberimiz'den sonra, ilk halifeler dinden mi çıkmıştır?
- “Allah’ın Resülü’nün yanında idik. Temiz su istedi, elini suya daldırarak abdest aldı, biz de Onu gözledik, hemen artan sudan içmeye çalıştık..." Bu hadis sahih midir?
- Sahabeler müteşabih ayetleri ve huruf-u mukattaa harflerinin anlamlarını Peygamber Efendimize sormamışlar mı? Sormamışlarsa bizim açıklamamız bid'at olmaz mı?
- Hz. Ömer, bir sahabeye münafık mı demiş?
- Peygamberimizin Duasıyla Gerçekleşen Mucizeler
- Sahabi ve tabiin sözleriyle amel edilir mi?