İş yerinde bana hediye edilen hisseler bir zaman sonra geri istenirse durum nedir?

Tarih: 08.02.2016 - 10:14 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Şöyle bir meselem var; ben yaklaşık 15 seneden beri (1994-2011) ağabeyim ve ortaklarının işyerinde çalışıyordum. ilk işe başladıktan yaklaşık 4-5 sene sonra ağabeyim ve bir ortağı bana şirketten %3 civarında bir hisse hediye ettiler.-benim böyle bir talebim olmadığı halde.-bende çalışmalarımda kendi işim gibi çalışıyordum zaten, o şekilde de devam ettik, gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık kendi işimiz gibi. sonradan öğrendim ki bu hediyeyi sadece ağabeyim vermiş, ortağı vermek istememiş. eyvallah dedik.
- zaman geldi ortaklar birbirinden ayrıldı. benim hisse ağabeyimin ortağının aldığı bölümde kaldı.
- yaklaşık 2 yıl sonra ağabeyimin işleri bozuldu ve yardım etmek durumunda kaldık. kendi hissemi ağabeyime yardım olsun diye verdim ve sattı ortağına. bu arada kendisine yardım ettiğim için beni o anki yaptığı işe(yap-sat inşaat işi yapıyor) ortak edeceğini söyledi. hatta en büyük ağabeyimizi de işin içine kattı 3 ortak olarak bu işi bitirecektik.
- ne kar edersek 3 e bölecektik. büyük ağabeyimizde evini, arabasını sattı parasını işe yatırdı. ama bir süre sonra ortaklıktan vazgeçti inşaatı yapan ağabeyim. bize aldıklarını geri vereceğini söyledi. bende ortağı ile görüştüm ve hissemin bugünkü değerini sordum(hisse satış işlemi üzerinden 1,5 sene geçti bu arada). ama ağabeyim bu değerin çok yüksek olduğunu söyledi ve sadece yarısın verebileceğini söyledi. şimdi sorum şu hocam,
-  ağabeyim verdiği bu hediyeyi geri alma hakkına sahip mi?-aradan yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen- tazminat hakkımı da istemedim(bize böyle bir hediye verdiği için ayıp olur diye düşündüm.), ağabeyimde bahsetmedi zaten bu mesele ile ilgili.
- bu mal bana ait midir, yoksa ağabeyim geri alma hakkına sahip midir? (eğer 3 ortak olarak paylaşmış olsa idik kişi başına yaklaşık 650.000tl düşecekti. ama şu anda bana 150.000tl verecek.) 08.02.2016

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hibe (hediye) teslim edilirse, mülkiyeti karşı tarafa geçer. Sizin işinizde teslim, bu sözü yazılı sözleşmeye geçirme ile olabilirdi, bu da olmamış. Yazılı sözleşme olsaydı onun hükümleri bağlayıcı olurdu. Böyle bir sözleşme yok, ağabeyin vaad etmiş, sonra da vaadini yerine getirmiyor, bu ahlaken kusurdur, ama hukuki sonuç doğurmaz.

Verdiğini al, işi bitir vesselam

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun