el-Fecru'l-Münir kitabı ve müellifi Fakihani hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
- el-Fecru’l-Münir’in tam adı: “el-Fecru’l-münir fi’s-salati ala’l-beşiri’n-nezir” şeklindedir. Hz. Peygamber (asm)’e yapılan salavatın faziletini, sevabını, şeklini -hadis kaynaklarına dayanarak- anlatan bir kitaptır.
- Müellifinin adı: Ali b. Salim b. Sadaka, el-Lehmî’dir, Malikî mezhebi alimlerindendir. Tacuddin el-Fakihanî olarak da bilinen müellif, Ebu Hafs el-İskenderanî lakabıyla da meşhurdur.
- Fakihanî kaynaklarda ahlak ve yaşayışıyla örnek bir kişi diye zikredilir. Mâlikî mezhebinin temel metinlerinden İbn Ebû Zeyd’in er-Risâle’sine yazdığı şerhte bir kısım tercihlerde bulunması ve mezhepteki bazı mesâilin naklinde kendisinden sonraki eserlerde referans alınması mezhep içindeki konumunun güçlü olduğunu göstermektedir.
Bununla birlikte mezhep taassubu taşımadığı da belirtilir.
Cemmâîlî’nin "Umdetü’l-aḥkâm" ve Nevevî’nin "el-Erbaʿîn"ine yazdığı kapsamlı şerhler İbn Hacer başta olmak üzere kendisinden sonraki şârihlere kaynak teşkil etmiştir.
Eserleri:
1. et-Taḥrîr ve’t-taḥbîr şerḥu Risâleti İbn Ebî Zeyd el-Ḳayrevânî.
2. Riyâżü’l-efhâm fî şerḥi ʿUmdeti’l-aḥkâm. Cemmâîlî’ye ait ahkâm hadisleri derlemesinin şerhidir. Şerhinde kırk beş esere atıfta bulunan Fâkihânî doğu ve batı İslâm ulemâsının görüşlerini bir araya getirmiştir.
3. el-Menhecü’l-mübîn fî şerḥi’l-Erbaʿîn. Nevevî’nin meşhur kırk hadis mecmuasının orta hacimde bir şerhidir (Nşr. Ebû Abdurrahman Şevket b. Rıfkī b. Şevket, Riyad 1428/2007).
4. el-Ġāyetü’l-ḳuṣvâ fi’l-kelâmi ʿalâ âyeti’t-taḳvâ. Gazzâlî’nin İḥyâʾü ʿulûmi’d-dîn’i esas alınarak Tahrîm sûresinin 2 ve 3. âyetlerinin tefsir edildiği eserde tasavvufî bir yaklaşım görülmektedir
5. el-İşâre fi’n-naḥv. Kaynaklarda el-İşârât ve Muḳaddime fi’n-naḥv olarak da anılan muhtasar bir eserdir
6. Telḫîṣü’l-ʿibâre fî şerḥi’l-İşâre (Şerḥu’l-İşâre).
7. el-Fecrü’l-münîr fi’ṣ-ṣalâti ʿale’l-beşîri’n-neẕîr.
8. el-Mevrid fi’l-kelâm ʿalâ ʿameli’l-mevlid.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Muhyiddin-i Arabî?nin eserleri okunabilir mi?
- - Abdülkadir Geylani Hanefileri kurtuluşa ermeyenlerden mi sayıyor?
- Abdullah bin Ömer (ra) namazda ayaklarını ne fazla birbirinden açardı, ne de tamamen birbirine yapıştırırdı, fakat rahat ve konforlu bir biçim alırdı, bilgisi doğru mudur?
- Selman-i Farisi'nin Fatiha Suresini Farsça'ya çevirmesini ve İmam Azam'ın Fatiha suresinin Farsça tercümesinin namazda okunacağına izin vermesini açıklar mısınız?
- Ibn Ebil Izz (İbn Ebi?l-İzz) hakkında bilgi istiyorum.
- İmam Zehebi'nin Muhtasar el-Uluvv kitabı güvenilir bir kitap mıdır?
- Bayram ve cenaze namazlarındaki tekbirlerde ellerin kaldırıp kaldırılmayacağına dair hadis var mıdır?
- Bir selamla kaç rekat nafile namaz kılınabilir?
- Kur'an-ı Kerim'deki müteşabih (manası açık olmayan) ayetleri nasıl anlamamız gerekir?
- Ebu Hanife'nin "Fıkhu'l-Ekber" eserine göre, Allah'a mekan isnat eden kafir olur mu?