Çifte vatandaşlık haklarından istifade etmek kul hakkı olur mu?
- Ben doğma büyüme Türkiyeliyim ama kökenimiz Balkan göçmeni olduğu için ve balkanlarda akrabalarım olduğundan çifte vatandaşım. Bu bana Sırp pasaportu kullanma hakkı veriyor. Türk pasaportundan daha avantajlı diye kullanıyorum.
- Hem de devletin verdiği bir hak diye bu durumda kimseyi etkilemiyor ama bazen kul hakkı mı acaba diye kafama takılıyor. Örneğin çifte vatandaş olduğum için üniversiteye başka bir sınavdan girebilirim istersem. Daha kolay sorular çıkıyor. Fakat bunun için Türk vatandaşlığından çıkmam lazım. Eğer bu sınava girersem kul hakkına girmiş olur muyum?
- Normal sınavdan girenler ve bu sınavdan girenlerin birbirlerine etkileri yok, yani benim bu sınavdan girmem normal sınavdan girenleri etkilemiyor. Devletin verdiği hak diye girmek istiyorum girersem kul hakkına girmiş olur muyum?
Değerli kardeşimiz,
Meşru olan bir takım dünyevi menfaatleri elde edebilmek veya manevî-dînî vazifeyi daha kolay yürütebilmek gibi maksatlarla çifte vatandaşlıktan yararlanmak caiz olur.
Eğer bu durum, İslam’da caiz olmayan bir şeyleri de yapmanızı zorunlu kılıyorsa veya ailenizin giderek yabancılaşması sonucunu doğuruyorsa, bu takdirde zaruret dışında caiz olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Laiklik nedir?
- Bir Müslüman laik olabilir mi?
- Türk-İslam birliğini savunmak ayrımcılığa girer mi?
- Türk bayrağını çöpe atmak caiz midir?
- Gayr-i Müslim ülkelerde vergi kaçırmak caiz midir, kul hakkına girer mi?
- Maçlara gidip bilet alıyoruz acaba bilet fazla alıp da maç öncesi ticaret amaçlı 4-5 tane satsak acaba bu para haram olur mu?
- Yönetici kimsede olması gereken özellikler ve İslam'a göre yönetici anlayışı nedir?
- İslam dini toplumlardaki milli değerleri ve adetleri korumaya nasıl bakmaktadır?
- Emperyalizm ve kapitalizm hakkında bilgi alabilir miyim?
- Vatana ihanetle ilgili ayet var mı?