Cahiliye döneminde kadınlara çok kötü davranıldığı söylenmekte; fakat kadınların sözlerinin geçtiği ticaret yaptığı durumlar vardı. Bu bir çelişki gibi duruyor. Açıklayabilir misiniz?

Tarih: 05.05.2011 - 00:07 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Elbette böyle kadınlar her dönemde olabilir. Cahiliye döneminde de bunlardan olmakla beraber, çok azınlıkta idiler.

Evet, Cahiliye döneminde asil ve zengin kimselerin kızları ve eşleri, bir şahsiyete sahip olup itibarlı sayılırlardı. Bunun dışındaki büyük çoğunluğu, ezilen ve cariye olarak kullanılanlar teşkil etmekteydi.

Erkeklere oranla kadınların hiçbir hakkı yoktu. Cahiliye döneminde genelde orta ve aşağı tabakalarda kadının hiçbir önemi ve rolü yoktu. Bu durum, zaten doğuşta başlıyordu. Bir adamın erkek çocuğu dünyaya gelirse, sevinir, şenlik yapar; kız çocuğu doğarsa utanır ve bir suç işlemiş konuma düşerdi. Özellikle aşağı tabakalarda kadının kocası yanındaki değeri, onun, mülkiyetinde olan malların değerinden fazla değildi.

Kadına değer verilmez, hak ve hukuku tanınmaz, âdeta bir eşya gibi telakki edilip miras alınırdı. Biri vefat edip hanımı dul kalınca, ölenin varislerinden gözü açık biri hemen elbisesini kadının üzerine atardı. Kadın daha önce kaçıp bu hâlden kurtulamazsa artık onun olurdu. Dilerse mehirsiz olarak onunla evlenir, dilerse onu bir başkasıyla evlendirerek mihrini almaya hak kazanır ve kadına bundan bir şey vermezdi. Dilerse, kocasından kendisine kalan mirası elinden almak için onu evlenmekten menederdi.

İslam geldikten sonra, inen ayette:

"Ey inananlar! Kadınlara zorla mirascı olmaya kalkmanız size helâl değildir." (Nisâ, 4/19)

buyurulmuş ve bu kötü âdet kaldırılmıştır. (bk. Şevkânî, Fethu'l-Kadir, 1/440)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun