Bazı hadis-i şeriflerde, "Ramazan ayı girince merede-i şeytanlar zincire vurulur." buyuruluyor. "Merede-i şeyâtîn" ne demektir; şeytanların zincire vurulmalarının tezahürleri nelerdir?

Bazı hadis-i şeriflerde, "Ramazan ayı girince merede-i şeytanlar zincire vurulur." buyuruluyor. "Merede-i şeyâtîn" ne demektir; şeytanların zincire vurulmalarının tezahürleri nelerdir?
Tarih: 28.08.2008 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsanlar gibi şeytanlar da kısım kısımdır; çok aşırı zararlıları olduğu gibi her insana özel verilmiş şeytanlar da vardır.

Sonsuz hikmet sahibi olan Allah, geniş koordinatlar ve sınırsız potansiyele sahip çok kıymetli cihazlar, çok üstün kabiliyetlerle donattığı insanın sürekli terakki etmesini, yaratılışının hakkını vererek maddeten ve manen yükselmesini murad ettiği için şeytanları insana musallat etmiştir.

Grafit denilen madenin 100 bin atmosfer basınç ve 3 bin derece sıcaklık altında tutulmasıyla ancak elmas elde edildiği düşünülürse, insan fıtratındaki elmastan çok daha kıymetli madenlerin açığa çıkması için şeytanların ne kadar lüzumlu olduğunu idrak edebiliriz.  

Yalnız Ramazan ayında bağlanan şeytanlar, hususi şeytanlar değildir; daha zararlı ve şerli şeytanlardır. Herkesin hususi şeytanı ise insanla sürekli beraber bulunmaktadır. Eğer şeytan insandan ayrılsa o zaman insanın terakkisi durur; ne var ki atmosferin daha nurani ve mânevî iklimle hayat bulması, gönüllerin iman ve Kur’an nurlarına boyanması ve herkesin derecesine göre cesedinden sıyrılıp ruhi bir hayata adım atması sebebiyle Ramazan-ı Şerif’te bu şeytanların tesirleri ve zararları azalabilir.

Peygamber Efendimiz (asm) "Ramazan ayı girince Cennet kapıları açılır, Cehennemin kapıları kapanır ve merede-i şeyâtîn zincire vurulur." (Buhari, Savm, 5) buyurmuştur. Hadiste geçen "Merede", inatçılar, direnenler, saldırganlar demektir. Bu ifadeyle, şeytanların en azgınları, ipe-sapa gelmezleri, gözü dönmüşleri kastedilmektedir. Evet, bu mübarek ayda, "merede-i şeyâtîn" zincire vurulmaktadır.

Ramazan-ı Şerif adeta bir ahiret pazarıdır, uhrevi hasılatın en verimli tarlasıdır, amellerin filizlenmesi için Nisan yağmuru hükmündedir, sair zamanlarda bir Kur’an harfi okuyan kişi on sevap kazanırken, bu zamanda on binlere kadar kazanç artmaktadır. Bundan istifade eden mü'minlerin elde ettiği büyük kâr, şeytan açısından tam bir felakettir.

Bu durumda hırsından deliye dönüp, insanları günahlara çekmek için bütün hilelerini kullanacağı göz önünde bulundurulduğunda, şeytanın elinin kolunun bağlanması büyük bir rahmet olacaktır ve sonsuz rahmet sahibi Rabbimiz de böyle yapmıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun