BAĞ-KUR sigorta parasını şirket mi yoksa ortak mı ödemeli?
- Bir şirketimiz var, ortakların Bağkur olma zorunluluğu var, bu sigorta parasını şirket mi yoksa sigortalı mı ödemeli?
- Malum olduğu üzere yürürlükteki kanunlar gereğince, Limited şirkete ortak olan her hissedar başka bir merciden sigortalı olmadığı taktirde ortak olduğu şirketin bünyesinde çalışıyor farz edilip kendisine sigorta borcu tahakkuk ettirilmektedir. Bu itibarla, devlete ödenecek bu sigorta borcu, İslam hukukuna göre ilgili ortağa mı ait olur yoksa şirketin tüm ortaklarının mı üstlenmesi gerekir?
- Şayet cevap; “borcu ilgili ortağının ödemesi gerekir.” şeklinde ise ve mezkur ortak; “kanun bunu mecbur etmiş, ben şirkete ortak olmasaydım sigortalı çalışmayı tercih etmeyecek ve neticede böyle bir masraf ödemeyecektim. Dolayısıyla bu mücbir bir sebeptir.” şeklinde bir müdafaada bulunsa durum değişir mi?
- Önemli not: Mezkur ortak için ödenecek SGK’dan ileriki zamanlarda her halükarda yalnızca kendisi faydalanacaktır. Örneğin; sigortalı günü dolduğunda kendisine maaş bağlanacak veya sağlıkla ilgili masraflarda mezkur ortağın kendisi veya ailesi yararlanabilecektir. Diğer bir ifadeyle şirketin diğer ortakları ileriki zamanlarda SGK’dan gelecek menfaatten yararlanması söz konusu değildir.
Değerli kardeşimiz,
Kanun, sigorta borcunu şirket için mi, ortak için mi tahakkuk ettiriyor? Buna bakılır. Hangi taraf için tahakkuk ettiriyorsa o taraf öder.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sigorta şirketi kurmak veya acenteliğini yapmak caiz midir? Dini açıdan dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- İslamî veya tekafül sigorta sistemi nedir?
- Katılım sigortacılığı nedir? İşleyişi nasıldır?
- SİGORTA
- Özel hayat sigortası caiz midir?
- SİGORTA İLE İLGİLİ YENİ BİR FETVÂ
- Sigorta ve kasko yaptırmak caiz midir?
- SİGORTA
- SİGORTA ŞİRKETİ KURMAK ARZUSUNDA BULUNAN MÜSLÜMANLAR HANGI ŞARTLARA RİAYET EDECEKLERDİR?
- Ben otomotiv işiyle uğraşıyorum. Otomobilimize kasko sigorta yaptırmak caiz midir?