"Atiyye veya hibesinden dönen, kusmuğuna dönen köpek, gibidir." hadisini açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Bir rivayette:
"Atiyye veya hibesinden dönen, kusmuğuna dönen köpek, gibidir." denmiştir. [Ebu Davud, Büyû 83, (3539); Tirmizî, Büyû 52, (1299); Nesâî, Hibe 2, (6, 265); İbnu Mace, Hibe 2, (2377)]
Nevevî'nin tasrih ettiği üzere, bu rivayet, kabzedilen hibe, sadaka gibi her çeşit bağıştan rücu etmenin haram olduğu hususunda açıktır. Sadece baba, çocuğuna yaptığı bağıştan dönebilir. Zevi'l-erhamdan kardeşler, amcalar vs.'ler de hibelerinden dönemezler, haramdır. İmam Şafii, Malik ve Evzai bu görüştedir. Ebu Hanife ve diğer bir kısım ulema, "hibeden dönmeyi maalkerahe caiz" addetmişlerdir.
Bu görüşü Tahavi şöyle açıklar: "Hadisteki "kusmuğuna dönme" tabiri, kusmuk haram olduğu için, her ne kadar tahrimi iktiza etse de kusmuğuna dönen köpeğe benzemesi haram olmadığına delalet eder. Çünkü köpek kulluk vazifesiyle mükellef değildir ve dolayısıyla kusmuğu ona haram değildir. Öyleyse hadisten murad, köpeğin fiiline benzemekten kaçınmaktır." Tahavi'nin bu yorumunu bazı alimler tenkid etmişlerdir.
Hanefilere göre, hibeden dönmeye (rucu') engel hallerden birisi yoksa, hediyeden dönülebilir. Diğer fıkıh ekolleri hediyeden dönmeyi caiz görmezler (bk. Bakara, 2/263, Tevbe, 9/60,104; Mecelle, mad, 834, 862, 863, 864, 874; Ali Haydar, Mecelle, mad. 834 şerhi; İbn Âbidîn, Reddü'l-Muhtar, Mısır 1286 IV / 776; el-Mevsılî, el-İhtayar, III / 48; Ö. Nasuhi Bilmen İstilahat-ı fıkhiye Kamusu, İstanbul 1967, IV, 262-283).
İlave bilgi için tıklayınız:
HİBE VE HİBEDEN RUCÛ (VAZGEÇME)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İslam'da çevre ve komşuluk konusunda bilgi verir misiniz?
- "Günaha kendi rızasıyla girene merhamet edilmez" sözünü açıklar mısınız. Nefsin ihtiyarı olsa yine geçerli olur mu?
- "Kıyamet gününde Allah bir kısım insanların sevaplarını kabul etmez." hadisini açıklar mısınız?
- Camide cemaati rahatsız etmekle ilgili, "Cuma günü kim cemaatin omuzlarını yararak ilerlerse cehenneme bir köprü ittihaz olunur." (Tirmizi, Salat,369) hadisini nasıl anlamak gerekir?
- Dünya ve ahiret arasındaki en belirgin fark nedir?
- Elin tenasül aletine değmesi abdesti bozar mı?
- Evrenin genişliği sonsuz mudur?
- Hibe edilen malı geri almak caiz midir? Kadın kendi rızası ile mehrinin tamamını kocasına bağışlar ve sonra da bir miktar almak istese bu günah olur mu? Ya da kocası vermek zorunda mıdır; vermese günah olur mu?
- HEDİYELEŞME
- Hibe edilen bir mal veya para geri alınır mı?