Hayırlı bir iş için günaha girme riski alınır mı?

Tarih: 19.10.2023 - 14:41 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir uygulama yapmak istiyorum, o uygulama ile telefonda film izlediğinizde ekrana gelen ve açık kadınların göz zinasına sokan yerlerini sansürleyecek bir uygulama yapmak istiyorum; o uygulama ile telefonda sosyal medyada ya da dizi falan izlediğinizde ekrana gelen ve göz zinasına sokan her şeyi sansürleyecek bir uygulama yapmak istiyorum, ama bunun için yapay zekayı eğitmeliyim ve yapay zekayı eğitmek için yüzlerce kadın fotosunu yani o fotolarda kadınların açık yerlerine işaretlemem gerek, yani bacaklarını göğüslerine kadar açık olan boğazlarını ve kollarını yani kısaca göz zinasına sokan her yerlerini tabii ki komple açık olan çıplak kadınlar değil sadece uygunsuz giyinen kadınların o kısımlarını işaretlemem gerek. Çünkü o yerlerini işaretleyip yapay zekaya tanıtmak gerekiyor. Mesela bacakları etiketleyip yapay zekaya onun bir bacak olduğunu tanıtmak gerekiyor ve aynı şekilde kolları da ve göz zinasına sokan diğer yerlerini de o şekilde işaretleyip yapay zekaya tanıtmalıyım ki yapay zeka ekrana her bacağı açık geldiğinde onu algılayıp sansürlesin.
- Allah nasip ederse belki gelecekte göz zinasına sokan yerleri sansürleyen gözlüğe de dönüşebilir ama yapay zekaya oraları tanıtmak için kadınların yüzlerce belki gelecekte binlerce fotosundaki göz zinasına sokan yerleri etiketlemeliyim ama bunu yapınca ben çok fazla göz zinasına gireceğim çünkü sonuç olarak orda açık olan kadınların fotosuna bakıp bacaklarını vb işaretliyorum, bu şekilde de zaten göz zinasına girmiş oluyorum.
- Peki böyle güzel bir iş için benim o şekilde göz zinasına girmemde sakınca var mı?
- Elbette günah biliyorum ama güzel bir iş için bu riske girilir mi? Girilirse bana günah olur mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“…orda açık olan kadınların fotosuna bakıp bacaklarını vb işaretliyorum bu şekilde de zaten göz zinasına girmiş oluyorum.” diyorsunuz.

Siz fazla düşünmeden hüküm vermişsiniz.

Meşru bir faaliyet için zorunlu olduğunda, -bakıp da zevk almak için değil- vazifeyi ifa edebilmek için normalde haram olan yerlere bakılır. Mesela doktorlar, hastalıkları tedavi için daha da mahrem olan yerlere bakar ve gerekirse dokunurlar.

Bir ferdin hastalığını teşhis ve tedavi için bu meşru olunca, milyonlarca Müslümanın göz zinasını engellemek için gerektiği kadar ve bu maksatla oralara bakmak caizdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun