GALLE
Arazilerden elde edilen mahsul ve gelirler. Fıkıh ıstılahında galle kelimesi, daha çok vakfın geliri anlamında kullanılır. Vakıf bahçelerinin meyveleri, binalarının kiraları, vakıf paralarının sağladığı kârlar, hep vakfın gallesidir.
Vakfın gallesi (geliri)'nin ne şekilde taksim edileceği ve ondan nasıl yararlanılacağı fıkıh eserlerinde "kitâbu't-vakf" adı altında önemli bir konu olarak incelenir.
Vakıf gallesinin görünmesi ve meydana gelmesi, vakfın çeşidine göre değişir. Meselâ; tahıl cinsinden olan gallenin ortaya çıkması, ekinlerin yetişip dane bağlaması veya değer verilebilecek bir hale gelmesiyle olur. Meyvaların gallesinin meydana gelmesi meyvelerin yetişip tabiî afetlerden emin bir hale gelmesiyle olur. Kira bedelinden ibaret olan bir gallenin meydana gelmesi, ödeme zamanının gelmesi ile olur.
Bir kimse vakfının bütün gallesini, yakınlık derecesine göre akrabalarına verebilmeyi şart koşsa, gallenin tamamı, en yakın akrabasına verilir (Geniş bilgi için bk. Vakıf).
Şâmil İA
BENZER SORULAR
- GALLE (ARAZİLERDEN ELDE EDİLEN MAHSÜL GELİRLERİ)
- ZAMAN AŞIMININ DAVALARA ETKISI
- VAKIF ARAZILERIN ÇEŞİTLERİ
- ZAMAN AŞIMI
- VAKIF AKAR
- Vakıf mallarını almak ya da satmak caiz mi? Vakıf malı olduğu söylenen (ama resmiyette geçmemiş) bir yerin alım satımı dinen uygun olur mu?
- AKAR
- Vakıf arazisi kiralayan hayır görmez mi?
- VAKIF MALLARININ SATIMI
- Hayatta olduğum sürece oturmak kaydıyla evimi vakfetsem geçerli mi?