Oruç Tutma Vakti Ne Zamandır?
Orucun vakti, imsâk vakti dediğimiz fecr-i sâdık zamanından, akşam güneşin batışına kadar olan müddettir. Orucun başlama ve bitme zamanı hakkında şübhe ile zannın hükümleri ayrıdır. Şöyle ki:
* Fecrin (imsâk vaktinin) başlayıp başlamadığında şübheye düşen kimse için, yiyip içmeyi terk etmek efdaldir. Bununla beraber yiyip içecek olsa, orucu sahihtir. Ancak sonradan, fecirden sonra da yiyip içtiği kesinlikle anlaşılırsa, orucu bozulmuş olur. Gününe gün kazâ etmesi gerekir.
* Oruçlu kimsenin, güneşin battığı hususunda şübhe içinde iken iftar etmesi helâl olmaz. İftar edip de sonradan işin gerçeği anlaşılmazsa, üzerine sadece kazâ lâzım gelir. Fakat güneşin batmasından evvel iftar ettiği sonradan kesin şekilde meydana çıkarsa, keffâret de lâzım gelir.
* Güneşin battığı zannıyla iftar eden kimse ise, sonradan güneş batmadan evvel iftar ettiğinin farkına varırsa, üzerine sadece kazâ lâzım gelir. Demek ki imsâk vaktinin girip girmediğini iyice kestiremeyen kimse için, yeme içmeyi terkederek bir an evvel oruca başlamak ve güneşin battığını tam kestiremeyen kimse için de, hemen orucu bozmamak ihtiyat îcabıdır. * * *
BENZER SORULAR
- Oruç
- Oruç kelimesi nereden gelmektedir?
- Orucu Bozup Keffareti veya Yalnız Kazâyı Gerektiren Haller Nelerdir?
- Ne Zaman Niyet Etmelidir?
- KİMLER ORUÇ TUTMAYABİLİR?
- KUTUPLARDA VE VAKTİ OLMAYAN YERLERDE NAMAZ
- Kutuplarda ve Vakti Olmayan yerlerde Namaz
- Kutuplarda ve Vakti Olmayan yerlerde Namaz
- Kaza namazları ne zaman kılınır?
- Güneşin batıdan doğması, ilk alamet midir?